Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKA PRIČA

Šokantna ispovijest Ukrajinke koja je izašla iz ruskog zarobljeništva: "Djevojke su tukli čekićima, mučili strujom, vješali ih..."

Ukrajinska vojska, ilustracija
Ukrajinska vojska, ilustracija Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP
Tijekom jedne od najvećih razmjena zarobljenika u ratu u Ukrajini svojoj se kući vratila Hanna, 26-godišnja Ukrajinka koja je zarobljena dok je služila u brigadi marinaca u Mariupolju.

"Tretirali su nas kao životinje. Čak se ni prema životinjama nitko ne ponaša tako", ispričala je Hanna sa suzama u očima državnoj novinskoj agenciji Ukrinform

Ona je jedna od 108 žena koje su oslobođene iz ruskog zarobljeništva u prvoj razmjeni zarobljenica od početka rata na istoku Europe. Kod kuće su je dočekali dijete, majka i sestra, ali njezin je suprug još uvijek u zarobljeništvu.

"Tukli su djevojke čekićima, mučili ih strujom i vješali ih. Hrana je bila pokvarena, ni psi to ne bi pojeli. Mučitelji su imali tetovaže, htjeli su nam odsjeći ruke, spaliti nas kipućom vodom samo zato što smo marinkinje i zato što govorimo ukrajinskim jezikom", prisjetila se Hanna zarobljeništva.

 

 

San o povratku kući, rekla je Hanna, pomogao joj je da preživi. "Nismo iznevjerili svoju zakletvu. Od toga smo živjeli, od nade da ćemo se vratiti kući", kazala je.

Pročitajte i ovo Fotografije Mihajla Dianova prije i poslije boravka u ruskom logoru razmjena zarobljenika Jeziva transformacija branitelja Azovstala nakon boravka u ruskom zarobljeništvu potresla je cijeli svijet: "Nemam riječi. Zastrašujuće"

Pročitajte i ovo Ukrajina - 1 IZ MINUTE U MINUTU Amerika poručuje: Rusija će se suočiti s posljedicama ako upotrijebi "prljavu bombu" - "Bili smo jasni po tome pitanju"

Među ostalima, u razmjeni je oslobođena i vojna liječnica iz Azovstala, Viktorija Obidina, koju su Rusi tijekom evakuacije u svibnju odvojili od četverogodišnjeg djeteta. Okupatori su je, kako kaže, prisilili da sudjeluje u razgovorima s ruskim medijima.

"Rekli su mi da ne mogu odbiti. Zaprijetili su da će me pretući i to snimiti. Govorila sam za ruske medije ono što su mi oni rekli da kažem, nije bilo drugog načina", prisjetila se Obidina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene