Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Schuessela na čelu konzervativaca zamijenio Wilhelm Molterer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšeg austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela u subotu je na dužnosti predsjednika konzervativne stranke koju je predvodio 12 godina, zamijenio sadašnji vicekancelar i ministar financija Wilhelm Molterer, nakon glasovanja na saboru Austrijske pučke stranke (OeVP) u Salzburgu koje je prošlo bez iznenađenja.

Molterer (51) je dobio rekordnih 97,04 posto glasova i tako prekinuo eru Schuessela koji je na dužnost predsjednika Austrijske pučke stranke izabran 22. travnja 1995.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Slika nije dostupna Predsjednik Austrijske pučke stranke podnio ostavku

Novi predsjednik obećao je da će povesti stranku novim putem, pod sloganom "Odvažnost za nove vrijednosti i nove putove", nakon neočekivanog poraza OVP-a na parlamentarnim izborima 1. listopada na kojima su tijesno pobijedili socijaldemokrati (SPOe) kancelara Alfreda Gusenbauera.

SPOe koji je na izborima dobio 35,3 posto glasova ušao je prije točno sto dana u "veliku koaliciju" s konzervativcima koji su dobili 34,3 posto.

Schuessel je bio prvi austrijski kancelar koji je 2000. ušao u
koaliciju s krajnjom desnicom, zbog čega je Austrija sedam mjeseci bila izložena diplomatskim sankcijama Europske unije.

Schuessel (61) je odmah nakon dolaska nove vlade u siječnju najavio da će se povući iz političkog života i zadržao je samo dužnost predsjednika parlamentarne skupine konzervativaca. 

U subotu je članovima OeVP-a rekao da će na toj dužnosti ostati kako bi svom nasljedniku kojeg obično zove "mlađim bratom" prenio svoje bogato političko iskustvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene