Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mihail Gorbačov danas je jedan od najistaknutijih kritičara politike Zapada prema Rusiji koji je osudio europske sankcije Moskvi.


Ukrajinska kriza jedna je od tema privatnog razgovora u ponedjeljak između njemačke kancelarke Angele Merkel i Mihaila Gorbačova, zadnjeg lidera bivšeg Sovjetskog Saveza (SSSR), danas jednog od najistaknutijih kritičara politike Zapada prema Rusiji koji je tijekom vikenda osudio europske sankcije Moskvi.

Vezani članci Lideri Ukrajine, Njemačke, Francuske i Ukrajine na summitu u Parizu (Foto: AFP) Pregovori trajali devet sati: Ipak dogovor Rusije i Ukrajine na mirovnom summitu u Parizu Predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i njemački kancelar Helmut Kohl (Arhivska fotografija: AFP) Otpečaćeni tajni dokumenti: Evo zašto Rusija ni dan danas ne vjeruje Zapadu

'Sasvim je moguće da se o tome razgovara danas', rekao je kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak.

Moguće je da iskrsnu razlike u stajalištima između Merkel i Gorbačova, dodao je Seibert.

U govoru povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida što je vodilo k ujedinjenju dviju Njemačka i padu komunističkih režima u Europi, Gorbačov je u subotu upozorio Zapad da sadašnjom politikom vodi svijet prema novome Hladnom ratu.

Sjedinjene Države optužio je za "trijumfalizam" nakon raspada SSSR-a i rušenja istočnog bloka kojim je dominirao SSSR.

O ovome se u nedjelju najviše pričalo!

To je spriječilo napore za okončanje sukoba u bivšoj Jugoslaviji, na Bliskom istoku i nedavno u Ukrajini, drži Gorbačov.

'Svijet je na rubu novog Hladnog rata. Neki čak kažu da je već počeo', rekao je Gorbačov i pozvao na novi dijalog između Europe i Rusije.

Gorbačov treba u ponedjeljak od konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke kancelarke Merkel, primiti medalju časti za doprinos pomirenju i razumijevanju u svijetu.

Godine 1990. Gorbačov je dobio Nobelovu nagradu za mir za doprinos okončanju Hladnog rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook