Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz uvjet

Veliki obrat: Hoće li SAD pomilovati Snowdena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke vlasti namjeravaju ponuditi pomilovanje bivšem zaposleniku Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edwardu Snowdenu ako bi on prekinuo s objavljivanjem tajnih dokumenata, izjavio je jedan visoki dužnosnik NSA, prenosi BBC.

Richard Ledgett, u NSA-u zadužen za procjenu štete nastale curenjem informacija, izjavio je kako bi on bio za nagodbu o pomilovanju. "Po mojem osobnom mišljenju, vrijedi razgovarati o tome", rekao je Ledgett za televizijsku mrežu CBS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa od ruskih dokumenata Snowden ipak ostaje na aerodromu, vrijeme krati uz 'Zločin i kaznu' Slika nije dostupna Neželjeni poklon Studentica Putinu: Što će biti sa Snowdenom?; Putin: Otkud da ja znam?

"Tražio bih jamstvo da je ostatak podataka siguran i moji zahtjevi kad je riječ o tome jamstvu bili bi vrlo visoki, viši od obične izjave s njegove strane", pojasnio je. Informacije što ih je objavio Snowden otkrile su razmjere špijunske aktivnosti NSA-a. Ideju o pomilovanju odbacio je međutim ravnatelj NSA-a general Keith Alexander.

Majka svih špijunskih afera: Kako je Snowden razotkrio Ameriku

"To je kao da otmičar otme 50 ljudi, ubije ih 10 i onda kaže, ako mi date potpunu amnestiju pustit ću ovih 40. Što biste vi učinili?", izjavio je Alexander, koji će početkom iduće godine otići u mirovinu.

U jednom ranijem intervjuu za agenciju Reuters, Ledgett je izjavio kako je duboko zabrinut zbog tajnih dokumenata koji još nisu objavljeni, a koji se nalaze među 1,7 milijuna dokumenata za koje se vjeruje da su dostupni Snowdenu. Snowdenovo objavljivanje informacija ima "kataklizmičke" dimenzije za agenciju, rekao je tada Ledgett.

Službeno američko stajalište prema Snowdenu nije se promjenilo, State Department smatra da se on mora vratiti u SAD. SAD je optužio Snowdena za krađu državne imovine, neovlašteno objavljivanje informacija važnih za obranu i objavljivanje tajnih informacija. Za svaku od tih optužbi mogao bi dobiti najviše 10 godina zatvora.

Ovog je vikenda NSA pustila u svoje prostorije televizijsku ekipu CBS-a, po prvi put u povijesti, što se tumači kao pokušaj uvođenja transparentnosti u rad agencije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene