Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal s Pegazusom

Špijunska megaafera protresa svijet, istražili smo ima li u Hrvatskoj izraelskog softvera: "Danas špijunira svatko svakoga"

Aktualno Galerija Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 1 Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 8 Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 8 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 7 Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 7 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 6 Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 6 Foto: DNEVNIK.hr +7 Svjetski skandal: Špijuniralo se mnoge - 5 Galerija 1/12 >>
Okriven je pravi skandal kada se saznalo da je francuski predsjednik Emmanuel Macron tek jedna od više tisuća osoba koje su praćene i špijunirane zbog izraelskog softvera Pegazus. I hrvatska SOA je izvještavala da smo predmet stalnog obavještajnog interesa, no pitanje je služi li se i naša sigurnosna agencija baš tim izraelskim softverom.

Afera sa špijunskim softverom Pegazus poprima sve šire razmjere! Francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je bio među više tisuća praćenih osoba. Pegazus je napravila izraelska kompanija, koja tvrdi kako je softver prodala u 45 zemalja, s ciljem sprječavanja terorističkih napada.

Mediji su, međutim, razotkrili kako su njime naveliko hakirani novinari, dužnosnici i druge javne osobe diljem svijeta. Istragu je pokrenula Francuska, ali i Izrael. Ni Hrvatska nije izoliran slučaj kada je riječ o špijuniranju i hakerskim napadima.

O špijunskoj megaaferi bruji svijet, a postavlja se pitanje kako obavještajne službe špijuniraju s pomoću izraelskog softvera te ima li ga i SOA-a? Andrej Plenković poručuje da ne zna ništa o tome, ali ističe i što mu je važno u cijeloj priči.

"Prvo, ja ne znam uopće dok ovo nije eksplodiralo kakve alate koriste službe za ono što oni rade, čije god bile. Važno je da bez obzira na alate postupanja koje se tiču praćenja bilo koga budu u skladu sa zakonom", kazao je.

Upitali smo i SOA-u ima li taj softver, odgovaraju da svoje sposobnosti ne otkrivaju iz sigurnosnih razloga, za tajne mjere koje provode, tvrde, u skladu su sa zakonom i uz odobrenje Vrhovnog suda. Podsjećaju i da je Hrvatska predmet obavještajnog interesa službi drugih država.

"Posebice u kontekstu članstva RH u EU-u i NATO-u te hrvatskoj ulozi u stabilizaciji jugoistoka Europe. U tom smislu stalna je zadaća SOA-e protuobavještajna zaštita institucija i tijela Republike Hrvatske, što se svakodnevno i provodi. Načine i tehnike provedbe tih zadaća ne možemo iznositi", stoji u odgovoru koji su poslali novinarki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Premijer i predsjednik bi znali?

Bivši šef operative SOA-e Ante Letica kaže da danas svatko špijunira svakoga te da velike sile špijuniraju jedna drugu. Prisjeća se i kako je prije nekoliko godina otkrivena afera u kojoj se pokazalo da je SAD špijunirao njemačku kancelarku Angelu Merkel.

"Sigurno je da kad bi SOA kupovala da premijer i predsjednik koji jednako upravljaju SOA-om, da bi oni morali biti upoznati", tvrdi.

Stručnjak Alen Delić kaže pak da gdje postoje legalne aktivnosti, postoje i ilegalne.

"Ja bih kao struka i kao profesionalac očekivao da naše službe imaju određene alate koje mogu koristiti naravno za legalne aktivnosti", kaže i dodaje kako stopostotne sigurnosti nema.

"Možete ostaviti svoj mobitel i računalo i otići u šumu. To jedino možete napraviti", tvrdi Delić.

Pročitajte i ovo Prisluškivanje, ilustracija Europa traži odgovore Vojno-obavještajna suradnja Danske i Amerike otkrila koji su političari bili mete špijunaže: ''Ove potencijalne činjenice su ozbiljne''

Marko Rakar tvrdi pak da je i Hrvatska bila predmet interesa izraelskog softvera još otprije. Poziva se na informacije međunarodnih institucija. 

"Što se tiče toga tko je naručitelj, to može biti naš domaći aparat, dakle  SOA, VSOA", kaže Rakar.

Moguće je kaže da su i druge države instalirale softver nekome u Hrvatskoj. Sumnja u posve zakonito postupanje SOA-e.

Pročitajte i ovo Franko Vidović, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost MJESECIMA SVI ŠUTE Dnevnik Nove TV doznaje: Protiv vojnih obavještajaca iznesene su ozbiljne optužbe, o svemu je upoznat i državni vrh. Što su dosad poduzeli?

"Mi znamo da je hrvatski obavještajni aparat dugi niz godina bio opterećen raznim zloupotrebama i nema stvarnog dokaza da su sve te zloupotrebe u međuvremenu prestale", zaključio je.

SOA se pak poziva i na činjenicu da i njih netko nadzire, a to su parlamentarni, stručni i građanski nadzor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene