Dron, Ilustracija (Foto: GREG BAKER / AFP)
Dron, Ilustracija (Foto: GREG BAKER / AFP) Foto: GREG BAKER / AFP

Iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak američki dužnosnik zatražeći anonimnost.


Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton. Drugi detalji nisu poznati kao ni vrijeme obaranja drona. Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske, Bill Urban, rekao da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora.

Vezani članci Donald Trump, predsjednik SAD-a Donald Trump o ubojstvu Sulejmanija: "Uhvatili smo totalno čudovište. Htjeli su raznijeti našu ambasadu" Hasan Rohani, Donald Trump Iran rekao UN-u da ne želi eskalaciju ili rat: "Operacija je bila precizna, ciljani su samo vojni objekti"

"Nijedna američka letjelica nije bila u iranskom zračnom prostoru", naveo je Urban. Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom, objavila je iranska državna televizija.

"Obaranje američkog drona je jasna poruka Americi. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali smo potpuno spremni braniti se", rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde, Hossein Salami. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte. (Hina)

Gužve na cestama od ranog jutra: Na putu prema moru stvaraju se kolone, evo gdje se vozi usporeno i uz zastoje