Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrda SAD-a

Napeto na Bliskom istoku: Iranskim projektilom oboren američki dron u međunarodnom zračnom prostoru

Dron, Ilustracija (Foto: GREG BAKER / AFP)
Dron, Ilustracija (Foto: GREG BAKER / AFP) Foto: GREG BAKER / AFP
Iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak američki dužnosnik zatražeći anonimnost.

Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton. Drugi detalji nisu poznati kao ni vrijeme obaranja drona. Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske, Bill Urban, rekao da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

"Nijedna američka letjelica nije bila u iranskom zračnom prostoru", naveo je Urban. Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom, objavila je iranska državna televizija.

"Obaranje američkog drona je jasna poruka Americi. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali smo potpuno spremni braniti se", rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde, Hossein Salami. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte. (Hina)

Aktualno Gužve na cestama od ranog jutra: Na putu prema moru stvaraju se kolone, evo gdje se vozi usporeno i uz zastoje Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Gužve na cestama od ranog jutra: Na putu prema moru stvaraju se kolone, evo gdje se vozi usporeno i uz zastoje 1/4 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene