Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma (Foto: AFP)
Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma (Foto: AFP) Foto: Afp

Iran će u ponedjeljak objaviti koje će još obveze prestati ispunjavati iz nuklarnog sporazuma iz kojeg se SAD povukao prošle godine, objavila je u nedjelju poluslužbena iranska novinska agencija Tasnim.


"Iranska organizacija za atomsku energiju sutra će u postrojenju za proizvodnju teške vode Arak objaviti koje je korake poduzela za smanjenje obveza Teherana iz sporazuma", prenose agencija ne navodeći izvore.

Organizacija će najaviti daljnje povećanje zaliha obogaćenog uranija i proizvodnje teške vode u Araku, dodaje agencija.

Tanker u plamenu (Foto: AFP) Drama na Bliskom istoku: Iran "kategorički odbacio" umiješanost u napade na tankere

Hassan Rouhani (Foto: Mohammed SAWAF / AFP) Iran prijeti Europi: "Normalizirajte ekonomske veze ili se suočite s posljedicama"

Iran je u svibnju prestao ispunjavati dio obveza iz sporazuma sa svjetskim silama potpisanog 2015. nakon što se SAD 2018. jednostrano povukao iz dogovora i uveo sankcije Teheranu.

Teheran je tada najavio da će krenuti s većim obogaćivanjem uranija ako ga svjetske sile u roku od 60 dana ne zaštite od američkih sankcija.

Predsjednik Hassan Rouhani ponovio je u petak da Iran neće ispunjavati obveze iz nuklearnog sporazuma ako ostali potpisnici - Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka ne pokažu "pozitivne signale".

Napetosti između SAD-a i Irana dosegle su vrhunac nakon što je SAD optužio Teheran da je u četvrtak izveo napade na dva tankera u Omanskom zaljevu. Teheran odbacuje bilo kakvu odgovornost. (Hina)

Od borbe za obespravljene do beskrupulozne otimačine za fotelje: Što se dogodilo s kaznenim prijavama protiv Živog zida?