Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladu Amerikanku Sabrinu Gonzales Pasterski često uspoređuju s Albertom Einsteinom i Stephenom Hawkingom.


U dobi od 23 godine, koliko ima sada, Sabrina Gonzales Paterski već je postigla mnogo više nego će većina ljudi u cijelom svom životu.

Vezani članci MV-22 Osprey VIDEO Dvije zrakoplovne nesreće u samo dva dana, poginulo pet marinaca: Vojni avion i helikopter pali u manje od 48 sati na istom području Ilustracija "Buka je bila zaglušujuća": Dva francuska Rafalea se sudarila za vrijeme izvođenja vježbi

Jedna od upečatljivijih stvari dogodila se kada je imala 14 godina. U tim je godinama sama napravila jednomotorni zrakoplov, pa s njim letjela preko jezera Michigan u Chicagu. Time je postala najmlađa osoba koja je sama upravljala vlastitim avionom.

Da složi vlastiti avion, trebalo su joj dvije godine, a cijelo je vrijeme dokumentirala kao napreduje projekt, piše Independent.

Diplomirala je na akademiji za matematiku i znanost u Illinoisu 2010. te je potom upisala prestižni MIT gdje je imala vrhunske ocjene.

Trenutačno radi na doktoratu na Harvardu. Više nije toliko zainteresirana za avione kao za fiziku, pogotovo crne rupe i za to na koji način gravitacija utječe na prostor i vrijeme. Posebno je zanima kvantna gravitacija unutar konteksta kvantne fizike.

Ukoliko se njezino istraživanje pokaže uspješnim, otkrića na tom području bi mogla znatno promijeniti shvaćanje svemira.

Pasterski je privukla i pažnju NASA-e, a i osnivač Amazona Jeff Bezos obećao joj je posao kad god bude spremna raditi za njega. Svoj rad Pasterski objavljuje na internetskoj stranici Physics Girl.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju