Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STATISTIKA HZZO-a

Objavljeni zanimljivi podaci: Doznajte od čega bolujemo, koje lijekove najčešće pijemo i u kojem dijelu Hrvatske su pacijenti najviše odlazili liječniku

Aktualno Galerija Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 1 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 2 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 3 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 4 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 5 Galerija 1/8 >>
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnoviju statistiku koju je proučila reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak proučila je najnoviju statistiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja se tiče obiteljske medicine u 2021. godini.

Kontakti s liječnikom

Liječnika je u Hrvatskoj lani trebalo nešto manje od 3,4 milijuna pacijenata. Sa svojim doktorima obiteljske medicine ostvarili su ukupno 48 milijuna kontakata, a zbog korone velik dio tu otpada na savjetovanja telefonom i mailom, čak 16 milijuna. "Ispada da je svatko 15 puta nazvao svog liječnika", izvijestila je Bolšec Oblak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uključen i hzzo Iz zagrebačke bolnice nestali lijekovi vrijedni dva milijuna kuna, Ministarstvo šalje inspekciju: "Ovo se ne smije i ne može ignorirati"

Pročitajte i ovo Koronavirus u Sjevernoj Koreji BROJNI PROBLEMI Eksplozivna epidemija: Prošli tjedan imali su prvi slučaj korone, a sad su na više od milijun, dignuli su vojsku

10 milijuna puta pacijenti su pregledani u ordinacijama svojih liječnika. Dakle, u prosjeku tri puta po pacijentu. Nekima se to može činiti puno, ali riječ je o prosjeku. Najviše se liječniku odlazilo u Ličko-senjskoj županiji, a najmanje u Vukovarsko-srijemskoj. Liječniku su nešto više odlazile žene, njih 53 posto, a muškarci 47 posto.

Uputnice

Nakon dolaska liječniku, gotovo 12 milijuna puta pacijenti su morali na daljnje pretrage. Toliko je uputnica izdano. Najčešće u ordinacijama Šibensko-kninske županije, a najrjeđe se na dodatne pretrage išlo u Varaždinskoj županiji.

Gotovo četvrtina ih je izdana za laboratorij, primjerice za vađenje krvi. Zatim za radiologiju, a potom oftalmologiju. Dakle, za očne preglede. Među prvih pet je i pregled ultrazvukom.

Izdani recepti

Bolesti su se liječile lijekovima koji su izdani na rekordnom broju recepata. Gotovo 56 milijuna recepta izdano je u prošloj godini.

Najčešće su se recepti pisali za sredstva za smirenje, zatim za lijekove za kardiovaskularne bolesti, za povišen tlak, probleme sa želučanom kiselinom te lijekove koji umanjuju razinu masnoća u krvi.

Broj kontakata

U prošloj godini imali smo ukupno više kontakata s liječnicima. Tu se računaju i pregledi i telefonski pozivi, upunice, recepti. Samih pregleda smo imali nešto više nego u najstrožoj pandemijskoj godini, ali daleko je to od prijašnjih godina. Imali smo zato najviše izdanih uputnica, ali i recepata.

Očito je da je korona ostavila trag i da nam nakon svega liječnici trebaju više nego prije. Ne čudi zato, uz sve izolacije i samoizolacije, još jedan podatak. Lani su srušeni rekordi po broju dana bolovanja. Svaki dan bolovalo je 33 000 ljudi, zaključila je Bolšec Oblak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene