Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP

Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Hutija na naftna postrojenja, poručio je u ponedjeljak ruski ministar energetike Aleksandar Novak.


Upitan je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio kako Saudijska Arabija prvo mora donijeti procjenu o posljedicama napada.

Vezani članci Prosvjedi u znak podrške Navaljnom Oporba u Rusiji tvrdi da je na prosvjedima bilo 40.000 ljudi, Kremlj ogovara: "Ne, bilo je malo ljudi. Puno ljudi glasa za Putina" Podzemna moda (Foto: klyker.com) New York i Pariz imaju modne piste, a Rusi imaju podzemnu željeznicu

"Trenutačno u svijetu ima dovoljno komercijalnih zaliha da se srednjeročno pokrije nedostatak", kazao je Novak i dodao kako bi uskoro trebao razgovarati sa saudijskim princom Abdulazizom bin Salmanom.

Poručio je i kako se Rusija pridržava svojih obveza proizašlih iz globalnih dogovora o naftnoj proizvodnji te je trenutačno prerano govoriti o bilo kakvim promjenama.

Saudijska Arabija, SAD i Kina imaju stotine milijuna barela nafte u strateškim zalihama. Međunarodna energetska agencija savjetuje svoje članice da u zalihama čuvaju količinu koju inače uvezu tijekom razdoblja od 90 dana, javlja Reuters

Glasnogovrnik Kremlja Dimitrij Peskov kazao je kako bi Rusija prije bilo kakve odluke o povećanoj proizvodnji trebala pričekati daljnji razvoj situacije.

Podsjetimo, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Napad za koji SAD krivi Iran potaknuo je strah od povećanog rizika za opskrbu energije u toj regiji. Napadi dronovima na postrojenje u srcu naftne infustrije Saudijske Arabije uključivali su i bombardiranje najvećeg svjetskog postrojenja za obradu nafte.