Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da nema prijetnje vojnog sukoba Rusije i Sjedinjenih Država u Siriji, javila je novinska agencija TASS u utorak, a istodobno je Kremlj ocijenio da stajalište Zapada prema navodnom kemijskom napadu u Siriji nije konstruktivno.


Postoje "radni kontakti" između Rusije i američkih dužnosnika glede Sirije, rekao je Bogdanov i dodao kako vjeruje da će prevladati razum.

Vezani članci Slika nije dostupna Moskva: "Ovo je akt agresije SAD-a na članicu Ujedinjenih naroda!" Slika nije dostupna Dramatičan obrat ruskog stajališta prema Siriji

I glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da Rusija nije odustala od diplomatskih napora radi rješenja krize i zaustavljanja rata u Siriji, ali je ocijenio da stajalište Zapada nije konstruktivno.

SAD i njegovi saveznici "odbijaju sagledati stvarnost" kad je riječ o navodnom kemijskom napadu u Istočnoj Guti za koji Zapad optužuje sirijski režim predsjednika Bašara al-Asada, rekao je Peskov.

"Vidite nekonstruktivno stajalište nekolicine zemalja, među kojima su Sjedinjene Države. One odbijaju pogledati stvarnosti u lice", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nitko od njih ne govori o tome da je potrebno provesti nepristranu istragu", rekao je Peskov.

Rusija i SAD razmijenile su u ponedjeljak u sjedištu UN-a na hitno sazvanoj sjednici Vijeća sigurnosti oštre prijetnje kada je ruski veleposlanik upozorio Washington na "nesagledive posljedice" ako napadne Siriju, a američka veleposlanica uzvratila je da su ruke Moskve uprljane "krvlju sirijske djece".

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti sazvana je zbog navodnog kemijskog napada na pobunjenički grad Dumu u Siriji prošloga vikenda, u kojem je poginulo najmanje 49 ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u kratkom roku odgovoriti na navodni napad kemijskim oružjem u subotu u kojem je poginulo najmanje 60 osoba.

Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njezine saveznike Rusiju i Iran, koji niječu da se napad uopće dogodio. (Hina)