Obavijesti Video Pretražite Navigacija
demonstracija moći

Napeto u zraku: Ruski supersonični nuklearni bombarderi preletjeli Norveško more

Ruski ratni avioni Tupoljev Tu-160
Ruski ratni avioni Tupoljev Tu-160 Foto: Afp
Dva ruska supersonična nuklearna bombardera preletjela su iznad Norveškog mora, sjeverno od britanskog otočja Shetland.

Dva ruska supersonična nuklearna bombardera preletjela su iznad Norveškog mora dva dana nakon što je ruski strateški bombarder preletio iznad Beringova mora, koje odvaja Rusiju od američke savezne države Aljaske.

Ti se potezi ruskog predsjednika Vladimira Putina tumače kao demonstracija vojne moći uoči prve obljetnice početka agresije na Ukrajinu, koja će biti obilježena 24. veljače.

Pročitajte i ovo Stype: Američko nuklearno oružje - 1 stiže krajem godine Iz SAD-a se požurili: U svoje europske baze šalju najnapredniju termonuklearnu bombu, pogledajte o kakvom je oružju riječ

Ratni avioni Tupoljev Tu-160, koji se zbog svog izgleda nazivaju i bijelim labudovima, iznad Norveškog mora, sjeverno od britanskog otočja Shetland, preletjeli su nakon ruskih upozorenja da će poraz u ratu značiti korištenje nuklearnog oružja.

Avioni su patrolirali Norveškim i Barentsovim morem, a 13-satna misija uključivala je punjenje goriva u letu, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane.

"Dva strateška bombardera Tu-160 izvršila su zakazani let u zračnom prostoru iznad neutralnog pomorskog područja", stoji u objavi. Letovi su trajali sedam sati, izvijestio je Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Talijani potvrdili Ruska nuklearna podmornica ušla u Mediteran: "Odvraća NATO snage od ukrajinskog rata"

Supersonični avioni Tu-160 dizajnirani su da bi se nuklearnim i konvencionalnim oružjem mogle pogoditi neprijateljske mete u zabačenim područjima. Zajedno s Tu-95MS bombarderima, ti su avioni temelj ruske avijacije dugog dometa.

Preleti u blizini Aljaske

Američki borbeni zrakoplovi presreli su više ruskih vojnih zrakoplova, uključujući borbene zrakoplove i strateške bombardere, dok su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru u blizini Aljaske, priopćila je američka vojska.

Zrakoplovi, koji su identificirani 13. veljače, nisu ušli u zračni prostor Sjedinjenih Država ili Kanade i nisu predstavljali prijetnju, navodi Sjevernoameričko zapovjedništvo za zračnu obranu (NORAD).

Pročitajte i ovo Vladimir Putin STRATEŠKA META Putinov saveznik: "Uništit ćemo cijelu skupinu neprijateljskih svemirskih satelita..."

Pročitajte i ovo Kemijsko oružje - 4 Ratno stanje Bivši ruski predsjednik nabrojao četiri situacije u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje

Dodaje se da ruski letovi nisu ni na koji način povezani s misterioznim nizom objekata u zraku koje je američka vojska srušila iznad Sjeverne Amerike u proteklih nekoliko tjedana.

"NORAD je predvidio tu rusku aktivnost i, kao rezultat našeg planiranja, bio je spreman presresti ih. Dva lovca F-16 presrela su ruski zrakoplov", rečeno je.

Premda je NORAD rekao da ponekad ispraća zrakoplove iz zračnog prostora u blizini Aljaske ako je potrebno, nije rekao je li to slučaj ovaj put.

Rusija je objavila i video preleta, koji možete pogledati ispod:

Rast nuklearnih tenzija

Nuklearne tenzije sve su veće, na što ukazuje i godišnje izvješće norveške obavještajne službe. U njemu stoji da su prvi put u tri desetljeća u Baltičkom moru plovili ruski brodovi s taktičkim atomskim oružjem.

Putin je više puta ustvrdio da slanje oružja u Ukrajinu samo produžuje rat u kojem je, procjenjuje se, dosad poginulo više od 100.000 Rusa.

Pročitajte i ovo Nuklearna katastrofa (Ilustracija: Getty) Štiti li i nas? Zastrašujući sustav koji može izazvati uništenje svijeta za 30 minuta: Ruska "Mrtva ruka" as je u rukavu koji je štiti od nuklearnog napada

Ranije ovog tjedna dva borbena aviona NATO-a presrela su formaciju tri ruska aviona koja su se nalazila blizu poljske granice. Dva nizozemska ratna aviona F-35 iz regije su otpratila ruske avione, u ponedjeljak je izvijestilo nizozemsko Ministarstvo obrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene