Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

stiže krajem godine

Iz SAD-a se požurili: U svoje europske baze šalju najnapredniju termonuklearnu bombu, pogledajte o kakvom je oružju riječ

Aktualno Galerija Stype: Američko nuklearno oružje - 2 Stype: Američko nuklearno oružje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Američko nuklearno oružje - 1 Stype: Američko nuklearno oružje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Američko nuklearno oružje - 3 Stype: Američko nuklearno oružje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stype: Američko nuklearno oružje - 4 Galerija 1/4 >>
U prosincu SAD u svoje baze šalje najnapredniju termonuklearnu bombu B61 verziju 12.

Sjedinjene Američke Države, čini se, požurile su s modernizacijom naoružanja u svojim bazama diljem Europe. Kako prenosi portal Politico, pozivajući se na izvore sa zatvorenog sastanka NATO-a u Bruxellesu, američki dužnosnici u prosincu će, umjesto na proljeće, u svoje baze poslati najnapredniju termonuklearnu bombu B61 verziju 12.

Riječ je o oružju koje se baca iz zrakoplova. Manjih je dimenzija - ima masu od 324 kilograma i duga je tri metra i 60 centimetara.

Zato je mogu nositi i obični lovački zrakoplovi, a ne samo veliki bombarderi. Stotinjak primjeraka ranijih verzija bombe razmješteno je u bazama u Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Turskoj. Bojna glava na ovoj bombi posebna je po tome što se njezina razorna moć može prilagoditi.

Pročitajte i ovo Prljava bomba - 4 PRLJAVŠTINA Prljave igre u pozadini priče o prljavoj bombi: "To je vrlo opasno, ali će biti jako korisno"

Drugim riječima, ako treba uništiti ograničenu metu i sa što manje kolateralne štete - na bojnoj glavi namjesti se eksplozivnost od primjerice 0,3 kilotone. Ali, ako onaj tko je koristi želi napraviti puno veću štetu, jednostavno će prije napada namjestiti razornu moć na primjerice 50 kilotona. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakve laži Slovenci odgovorili na ruske optužbe da su upetljani u prljavu bombu: "To je objavljeno bez našeg znanja"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene