Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štiti li i nas?

Zastrašujući sustav koji može izazvati uništenje svijeta za 30 minuta: Ruska "Mrtva ruka" as je u rukavu koji je štiti od nuklearnog napada

Nuklearna katastrofa (Ilustracija: Getty)
Nuklearna katastrofa (Ilustracija: Getty)
Rat u Ukrajini ponovo je u podsjetio svijet na mogućnost i opasnost nuklearnog rata. Naime, Rusija je zbog oružja razvijenog u Sovjetskom savezu najveća nuklearna sila na svijetu. U slučaju napada na nju, ona to oružje može upotrijebiti i bez ljudske intervencije, pomoću sustava koji se na Zapadu naziva "Mrtva ruka".

Ruska Federacija najveća je nuklearna sila, zbog čega se od njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače ponovo počelo raspravljati o nuklearnom ratu. Njezin nuklearni arsenal pod kontrolom je "Perimetra", sustava koji može samostalno, bez upravljanja ljudskom rukom, lansirati nuklearne bojeve glave.

Nakon što ga se uključi, "Perimetar" može lansirati nuklearni arsenal čak i nakon što je Rusija napadnuta i nakon što nije preostao nitko tko bi mogao pokrenuti napad. Radi se o rezultatu doktrine iz hladnog rata prema kojoj će napad jedne strane osigurati potpuno uništenje svih ostalih strana.

Taj se sustav na Zapadu naziva i "Mrtva ruka", objašnjava portal Military. On mjeri razinu komunikacije na vojnim frekvencijama, radijaciju, tlak zraka, temperaturu te kratkotrajne seizmičke poremećaje. Jednom kada te varijable dosegnu određenu razinu, "Mrtva ruka" počinje s procesom koji će rezultirati lansiranjem svih ruskih interkontinentalnIh balističkih projektila.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini - Ilustracija NAMJERNO GAĐAJU GRADOVE I CIVILE Oglasio se šef Pentagona: ''Vladimir Putin je poslao svoje trupe u drobilicu''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Svatko pomaže kako zna'' Usred je ratnog vihora, gleda Kijev kako gori pod zračnim napadima: "Nije vrijeme za strah, moramo obraniti svoju zemlju"

Lansiran bi bio i projektil koji bi u bojevoj glavi imao radio odašiljač kojim bi ruskim nuklearnim silosima automatski dojavio naredbe za lansiranje. Taj bi projektil preletio cijelu Rusiju.

Nakon nekoliko testiranja kako bi se utvrdilo da sustav funkcionira, "Mrtva ruka" puštena je u pogon 1985. godine. Sovjetski savez nikada nije službeno potvrdio da on postoji, ali je to 2011. godine učinio ruski general Sergej Karakajev. Dodao je da bi Sjedinjene Američke Države mogle biti uništene za 30 minuta.

Slična tehnologija postoji u SAD-u. Senzori za radijaciju i seizmičke poremećaje koriste se na dijelovima Amerike. Međutim, navodno ne postoji mehanizam koji bi automatski odgovorio na napad. Umjesto toga, SAD se osigurao da će u slučaju napada preživjeti osobe koje će imati autoritet i mogućnost lansirati protunapad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko dana nakon invazije na Ukrajinu naredio je da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti. Rusko ministarstvo obrane zatim je priopćilo da su ruske raketne strateške snage, Sjeverna i Pacifička flota, kao i dalekometna avijacija (tzv. nuklearna trijada) počele s borbenim dežurstvom s pojačanim snagama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene