Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napeta situacija

Nizozemski F-35 presreli ruske vojne avione kod Poljske: "Letjelica se približila iz Kalinjingrada..."

Nizozemski F-35
Nizozemski F-35 Foto: Afp
Nizozemsko ministarstvo obrane objavilo je da su njihovi lovci F-35 presreli ruske vojne avione u blizini Poljske.

Dva nizozemska lovca F-35 presrela su formaciju od tri ruska vojna zrakoplova u blizini Poljske i ispratila ih van, priopćilo je nizozemsko ministarstvo obrane kasno u ponedjeljak.

"Tada nepoznata letjelica približila se iz Kalinjingrada poljskom području odgovornosti NATO-a", stoji u priopćenju ministarstva. Kalinjingrad je ruska enklava na baltičkoj obali koja se nalazi između članica NATO-a i Europske unije Poljske i Litve.

"Nakon identifikacije ispostavilo se da se radi o tri zrakoplova: ruski IL-20M Coot-A, koji je bio u pratnji dva Su-27 Flankers. Nizozemski F-35 ispratili su formaciju iz daljine i predali pratnju NATO partnerima", navodi se.

Pročitajte i ovo Borbeni avion F-35 Zamijenit će Tornado Njemačka kupuje 35 "nevidljivih" borbenih aviona: Objavili i koliko će ih to koštati

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Dar iz Ukrajine ekplodirao u sjedištu poljske policije, ima ozlijeđenih

Il-20M Coot-A je NATO-ov naziv za ruski izviđački zrakoplov Iljušin Il-20M, dok je Su-27 Flankers NATO-ov naziv za borbeni zrakoplov Suhoj Su-28.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar. Nizozemsko ministarstvo obrane priopćilo je da je osam nizozemskih F-35 stacionirano u Poljskoj u veljači i ožujku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene