Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protokolarni posjet

Od najavljenog Putinovog govora strahovali i Rusi i Ukrajinci: Bio na obilježavanju 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada

U srijedu se očekivao govor ruskog predsjednika Vladimira Putina, a spominjalo se da bi mogao najaviti drugi val mobilizacije. Do toga ipak nije došlo.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov najavio je ranije da će ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu održati govor. Putinovo obraćanje bilo je dio obilježavanja 80. godišnjice ruskog slamanja njemačke opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

Nagađalo se da će u svojem govoru objaviti dodatnu mobilizaciju, a spominjalo se i da bi mogao objaviti i rat protiv Ukrajine. Tog su stava bili i stručnjaci Instituta za ratne studije (ISW), no do toga ipak nije došlo.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu jučer je najavio da će primijeniti novu Putinovu direktivu kako bi proveo dalekosežne vojne reforme između 2023. i 2026. godine, a njima bi se povećale konvencionalne ruske oružane snage.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na nekoliko tjedana "Ne smije biti sumnje": NATO premješta izviđačke zrakoplove i vojnike bliže Ukrajini

Pročitajte i ovo Vladimir Putin RAT U EUROPI Putin se u srijedu obraća javnosti o "specijalnoj vojnoj operaciji"? Procurilo o čemu bi moglo biti riječ, Peskov sve zanijekao

Putin je položio cvijeće na spomenik na dan 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada, a nakon toga održao je nekoliko sastanaka s veteranima rata, radnicima i lokalnim političarima.

"U republikama u Donbasu neprijateljstva nisu prestala od 2014. godine. Sve što mi danas radimo u sklopu specijalne vojne operacije je pokušaj da se ovaj rat zaustavi. To je smisao naše operacije - zaštititi ljude koji žive na tim područjima", poručio je na jednom od sastanaka s lokalnim dužnosnicima i vojnim veteranima.

Rekao je da je slanje trupa u Ukrajinu prošle veljače bilo neophodno kako bi se zaštitili govornici ruskog jezika i provela "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Također je poručio da su te zemlje povijesni teritoriji Rusije, koji su nakon raspada SSSR-a pripali Ukrajini.

Isto tako radnicima tvornice u okolici Sankt Peterburga rekao je da je ruska pobjeda u Ukrajini je neizbježna. Također je poručio da pitanje odgode vojno sposobnim osobama koje rade u vojnoj industriji bit će riješeno u bliskoj budućnosti. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ruskoj novinskoj agenciji da nema istine u glasinama da bi Putin mogao najaviti promjene u ratnim naporima kao što je opća mobilizacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene