Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upućeni trgovci potvrdili

Rusija prodala pola milijuna tona pšenice po nižoj cijeni jednom od najvećih svjetskih uvoznika

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Egipat je izravnom pogodbom kupio oko pola milijuna metričkih tona ruske pšenice i uspio je u pregovorima ishoditi niže cijene nego na uobičajenim javnim natječajima, kazala su četiri upućena trgovca.

Egipat spada među najveće svjetske uvoznike pšenice, a prošle godine okrenuo se izravnim nagodbama budući da je rat u Ukrajini omeo nabavu. Državna agencija za opskrbu robom (GASC) kupila je u petak od trgovačke tvrtke Solaris oko 480.000 metričkih tona ruske pšenice po cijeni od oko 250 eura po toni, s klauzulom CIF kojom prodavač preuzima sve troškove do iskrcaja u odredištu, rekli su trgovci.

Pročitajte i ovo Eksplozija Oglasili se Rumunji Ruski dronovi eksplodirali u Rumunjskoj? "To je prijetnja NATO-u"

GASC nije odmah bio dostupan za komentar te informacije. Cijena je možda niža od neslužbenog praga koji je odredila ruska vlada kako bi kontrolirala cijene pšenice na domaćem tržištu, rekli su trgovci.

Drugi ruski dobavljači dostavili su u petak ponude sa cijenom od 245 eura po metričkoj toni, uz klauzulu FOB koja prodavače obavezuje na preuzimanje troškova do ukrcaja u polazišnoj luci, uvjereni da iznos odgovara cjenovnom pragu. Uz klauzulu CIF premašila bi 250 eura.

Pročitajte i ovo Luka Izmail Rat u Europi Sastaju se Putin i Erdogan: Rusi napali jednu od glavnih luka za izvoz žitarica

Cjenovni prag nije utvrđen zakonom, ali se od dobavljača očekuje da slijede upute ruskog ministarstva poljoprivrede, objašnjavaju trgovci. Na tržištu nisu sigurni koliki je točno ruski prag. Trgovci kažu da se minimalne cijene razlikuju u izravnoj pogodbi i na javnim natječajima, ali i od mjeseca do mjeseca, u razdoblju od rujna do prosinca. Tome valja dodati i popuste za pšenicu s manjim udjelom proteina.

GASC je prošli petak izravnom pogodbom kupio i bugarsku pšenicu po cijeni od 250 eura po toni po CIF-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene