Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi, veleposlanici i tiha penetracija

Milanović: ''Nevjerojatno je to kakva pomama postoji za brodovima iz doba Josipa Broza''

Aktualno Galerija Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 1 Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 1 Foto: Ranko Suvar/Cropix Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 2 Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 2 Foto: Ranko Suvar/Cropix Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 10 Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 10 Foto: Ranko Suvar/Cropix Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 7 Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 7 Foto: Ranko Suvar/Cropix +4 Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem - 18 Galerija 1/9 >>
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića na Pantovčaku u njegovu prvom službenom posjetu nekoj članici Europske unije.

Nakon svečanog dočeka na Pantovčaku predsjednici Crne Gore i Hrvatske Jakov Milatović i Zoran Milanović održali su tête-à-tête susret.

Ovo je prvi posjet Milatovića nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran i u svibnju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore.

''Ne vidim ništa u ovom trenutku što bi pokvarilo odnose Hrvatske i Crne Gore''

Milanović je istaknuo zadovoljstvo Milatovićevim posjetom te je kazao da su se bavili općim političkim temama - priključivanje Crne Gore EU i Crna Gora u NATO-u.

''Kako je moguće da države koje su prije pet,10 godina ušle u NATO još nisu u EU? To je razvlačenje, bijeg od rješenja, ako ti je vojska na razini da možeš biti član NATO-a, kako ne možeš premostiti neslućene prepreke i postati članica EU-a? U tom smislu imate moju podršku”, poručio je hrvatski predsjednik.

''Ne vidim ništa u ovom trenutku što bi pokvarilo odnose Hrvatske i Crne Gore'', kazao je Milanović ne zanijekavši da će, kako je kazao, uvijek biti temica, a družit će se još na Brijunima kasnije.

''Crna Gora i Hrvatska imaju prijateljske odnose'', istaknuo je i Milatović, koji je pozvao Milanovića u uzvratni posjet Crnoj Gori.

''Ostajemo posvećeni dobrosusjedskim odnosima s Hrvatskom'', naglasio je te čestitao RH na svemu dobrom što je učinila, destljeću članstva u EU, članstvu u Schengenu i eurozoni: ''Mislim da su to veliki koraci od kojih mi kao susjedi možemo učiti.''

Pročitajte i ovo Anton Tus U 92. godini Preminuo je general Anton Tus

''Ja i sa suprugom imam otvorenih pitanja''

No, postoje neka otvorena pitanja između dvije države, među njima je i ono vezano uz brod Jadran, koje je aktualizirano nakon Strateškog foruma na Bledu.

Koje je moguće rješenje tog problema, pitali su novinari Milatovića, a on odvratio: ''Razgovarali smo o otvorenim pitanjima. Nijedno od njih nisam ja napravio, znam da nije ni Milanović. Volio bih i podržavam daljnji dijalog. Što se tiče broda, faktično stanje govori da je on vlasništvo Crne Gore, ali spremni smo za dijalog. Ja i sa suprugom imam otvorenih pitanja, naravno da, normalno je da dvije prijateljske države imaju otvorenih pitanja. Ono što je vrlo važno je da se ta otvorena pitanja trješavaju.''

''Kreirali su to neki drugi prije nas'', dodao je Milanović i kazao da on za taj brod nije nadležan: ''Nevjerojatno je to kakva pomama postoji za brodovima i plovilima iz doba Josipa Broza. Nadam se da postoji neko financijski održivo rješenje. Ima puno važnijih tema od te teme.''

Bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora krajem srpnja i početkom kolovoza obilježila je 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjednu notu Podgorici o "svojatanju imovine".

Razgovaralo se o putu Crne Gore prema članstvu u Uniji. Milanović je podržao europski put Crne Gore.

''Crna Gora je na raskrsnici – hoće li postati u potpunosti pravna država. Nisam siguran da oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu mogu pomoći da se vrati na put pravne države i u tom smislu se zalažem za široku vladu. Moja politika je vrlo jasna - snažno se zalažem za ubrzanje našeg europskog puta. Zalažem se za Crnu Goru kao dobrog susjeda i to je jasna politika koju ja provodim'', poručio je Milatović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kršenje ljudskih prava Zbog krive Vladine politike i nezakonite kazne u zatvoru je već više od 10 godina: ''Moj brat je poludio i treba pomoć''

''Mislim da je u interesu Hrvatske da se europska granica pomakne prema jugu i mislim da u tom smislu imamo zajednički jezik'', istaknuo je crnogorski predsjednik.

''Želim da Crna Gora bude pravna država, za to je potrebna stabilna vlada. Znate li u čemu je razlika danas između Crne Gore i Hrvatske? U Hrvatskoj je prije desetak ubijen jedan novinar, u Crnoj gori drugi jer su neovisano istraživali krake duhanske mafije na Blakanu. Hrvatska je razriješila taj slučaj ubojstva Pukanića i imamo pravomoćnu presudu, a Crna Gora nikad do kraja nije rasvijetlila taj slučaj. Ja želim Crnu Goru u kojoj moja djeca mogu živjeti u zemlji u kjojoj je zakon isti za sve. Nisu idealne stvari ni u Hrvatskoj, ali znate li gdje je Crna Gora u usporedbi s Hrvatskom u kontekstu pravosuđa'', kazao je Milatović.

''Tiha penetracija''

Upitan o problemima s nepopunjavanjem veleposlaničkih mjesta, Milanović je kazao da treba gledati tko ima korist: ''Zapitajte se – kome prezervacija ovog stanja više odgovara, meni ili nekom tko želi zadržati kontrolu?''

'Moj predstojnik Ureda je sve rekao. Osim da opet prozivam, cui bono. Kad god je neki metež, nesporazum, uvijek se pita kome tko odgovara. Meni ne odgovara da Hrvatska u 3,5 godine nije izmijenila nijednog veleposlanika. Što još nije jasno? U ovom trenutku nemam nijednog kandidata, ali moraš sjesti i razgovarati. Kome ovo odgovara - meni ili onome koji želi zadržati kontrolu. Neš ti, nad veleposlanicima. I onda na njihova mjesta dolaze otpravnici poslova. To je tiha penetracija'', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene