Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Sastaju se Putin i Erdogan: Rusi napali jednu od glavnih luka za izvoz žitarica

Rusija je tijekom noći pokrenula zračni napad na jednu od glavnih ukrajinskih luka za izvoz žitarica, rekli su ukrajinski dužnosnici, nekoliko sati prije razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Tayyipa Erdogana.

Nakon ponoći u ponedjeljak ukrajinske zračne snage pozvale su stanovnike luke Izmail, jedne od dvije glavne ukrajinske luke za izvoz žitarica na rijeci Dunav u regiji Odese, da potraže sklonište . Neki ukrajinski mediji izvijestili su o zvukovima eksplozija u tom području.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Tayyip Erdogan trebaju se sastati u ponedjeljak u ruskom crnomorskom odmaralištu Sočiju dok Ankara i Ujedinjeni narodi nastoje oživjeti sporazum o izvozu ukrajinskog žita koji je pomogao ublažiti globalnu prehrambenu krizu. Ankara je razgovore nazvala ključnim za postizanje dogovora.

Rusija je odustala od sporazuma u srpnju, godinu dana nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama a da premalo ukrajinskih žitarica odlazi u zemlje kojima su najpotrebnije.

Nakon odustajanja od ugovora o žitu u Crnom moru, Moskva je pokrenula česte napade na luke na rijeci Dunav, koja je od tada postala glavna ukrajinska ruta za izvoz žitarica.

Pročitajte i ovo Učionica - 1 Nova školska godina Počinje škola, sve je spremno: Roditeljima će dvije stvari biti od velike pomoći, a uskoro su opet - praznici

Pročitajte i ovo Učionica - 1 Nova školska godina Počinje škola, sve je spremno: Roditeljima će dvije stvari biti od velike pomoći, a uskoro su opet - praznici

Napad u ponedjeljak, čiji razmjeri još nisu poznati, uslijedio je nakon ruskih napada u nedjelju na drugu veliku dunavsku luku Reni, u kojima je lučka infrastruktura oštećena, a najmanje dvije osobe ozlijeđene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene