Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naravno, Sirijci trebaju razmisliti o "političkim reformama, novom ustavu i prijevremenim izborima" i sami odlučiti o Asadovu odlasku.


Svijet mora stvoriti međunarodnu koaliciju protiv terorizma kao što je to učinio u Drugom svjetskom ratu, ocijenio je u petak u Rimu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Vezani članci Slika nije dostupna RUSI UNIŠTILI POLOŽAJE ISIS-a OKO PALMIRE U posljednja 2 dana bombardirano 237 ciljeva Slika nije dostupna Ova Sirijka ima drugu priču - I ne želi otići iz svoje zemlje

"Ako je naša glavna zadaća pobijediti terorizam, onda moramo zanemariti sve što je sporedno, kao što smo učinili u Drugom svjetskom ratu", rekao je Lavrov na konferenciji Med-2015. o Mediteranu u Rimu.

Ruski ministar je pozvao međunarodnu zajednicu da u vezi s time bude "više realna a manje ideološka".

Odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koje su neke zemlje postavile kao uvjet, pogrješan je u tom smislu, istaknuo je. "Zbog Assada oni puštaju da IS (džihadistička organizacija Islamska država) ojača", rekao je.

Naravno, Sirijci trebaju razmisliti o "političkim reformama, novom ustavu i prijevremenim izborima" i sami odlučiti o Asadovu odlasku, opetovao je ruski ministar. "Mislim da je pogrješno reći kako se potpora svih članova koalicije može dobiti samo ako Asad ode", istaknuo je.

Spomenuvši Irak i Libiju, Lavrov je istaknuo da je stanje u tim zemljama danas gore nego za vladavine Saddama Husseina i Mummara Gaddafija, dvojice čelnika čiji je odlazak bio posljedica vojne intervencije dijela međunarodne zajednice.

Ruski ministar treba u nedjelju u Rimu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o Libiji. U petak je obećao da će pomoći kako bi se postigao pomak u dogovaranju libijskih strana o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

No "to je pitanje nemoguće riješiti izvana", upozorio je dok UN ima teškoća s prihvaćanjem tog dogovora zaključenog u listopadu nakon šest mjeseci mučnih pregovora pod njegovim pokroviteljstvom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook