Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV komentirala je zračne napade koje su snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske izvele u Siriji.

Galerija


Petrović ističe kako je takav potez bio očekivan obzirom da ga je Trump već danima najavljivao.

Vezani članci Napad na Siriju (Foto: AFP) Sirijski režim osudio napad: "To je barbarska agresija koja vodi prema jačanju tenzija u svijetu" Napad na Siriju (Foto: AFP) Francuska objavila snimku ispaljivanja projektila na Siriju

"Bilo je ovo očekivano, Trump napad već danima najavljuje, još od kad se dogodio navodni kemijski napad u Siriji. Svi govorimo o navodnom napadu tako nitko sa sigurnošću ne tvrdi da je to oružje predsjednika Assada. Puno je togo navodnog u ovoj ružnoj priči koja traje već sedam godina", kaže Petrović.

Poručuje kako je napad bio točka vrelišta između Rusije i SAD-a, a uključivanje Velike Britanije i Francuske bilo je očekivano.

"Sada je ključan odgovor Rusije koji može biti konkretan ili pak kozmetičke prirode. Sve ovo podsjeća na operaciju Irak, kad je SAD krenuo u akciju uz izliku da Irak ima oružje za masovno uništenje što je komisija UN-a istragom kasnije opovrgnula", izvijestila je Petrović 

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV  smatra kako svijet ne treba strahovati od širenja sukoba.

„Ruska federacija u priči o Siriji nije Babaroga. Rusija se uključila u rat u Siriji prije nekoliko godina kada su obavili prvu vojnu intervenciju nakon dugo vremena. Na to su se odlučili  jer je Assad tražio pomoć. Ta intervencija je stabilizirala mnoge stvari i dovela je do totalnog poraza snaga ISIS-a“, kaže Petrović.

Na pitanje kako se sve ovo može rasplesti Petrović kaže "kako je federalizacija Sirije jedini način na koji se situacija u toj prekrasnoj zemlji može riješiti te da je za to potrebno puno diplomatskih napora.

"Oko situacije u Siriji su svi izgubili kontrolu i nitko ne reagira proaktivno, već reaktivno", smatra Petrović. 

Poručuje kako RH ne treba strahovati od uključivanja naših snaga.