Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV komentirala je zračne napade koje su snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske izvele u Siriji.

Galerija Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović o situaciji u Siriji (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ivana Petrović o situaciji u Siriji (Foto: Dnevnik.hr)

Petrović ističe kako je takav potez bio očekivan obzirom da ga je Trump već danima najavljivao.

Vezani članci Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Svi čekaju Trumpov idući potez: "Čak i ako bude osuđen, može u predsjedničku utrku" Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Rusija poslala prijedlog SAD-u za povratak sirijskih izbjeglica: "Pomogli su razgovori predsjednika SAD-a i Rusije"

"Bilo je ovo očekivano, Trump napad već danima najavljuje, još od kad se dogodio navodni kemijski napad u Siriji. Svi govorimo o navodnom napadu tako nitko sa sigurnošću ne tvrdi da je to oružje predsjednika Assada. Puno je togo navodnog u ovoj ružnoj priči koja traje već sedam godina", kaže Petrović.

Poručuje kako je napad bio točka vrelišta između Rusije i SAD-a, a uključivanje Velike Britanije i Francuske bilo je očekivano.

"Sada je ključan odgovor Rusije koji može biti konkretan ili pak kozmetičke prirode. Sve ovo podsjeća na operaciju Irak, kad je SAD krenuo u akciju uz izliku da Irak ima oružje za masovno uništenje što je komisija UN-a istragom kasnije opovrgnula", izvijestila je Petrović 

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV  smatra kako svijet ne treba strahovati od širenja sukoba.

„Ruska federacija u priči o Siriji nije Babaroga. Rusija se uključila u rat u Siriji prije nekoliko godina kada su obavili prvu vojnu intervenciju nakon dugo vremena. Na to su se odlučili  jer je Assad tražio pomoć. Ta intervencija je stabilizirala mnoge stvari i dovela je do totalnog poraza snaga ISIS-a“, kaže Petrović.

Na pitanje kako se sve ovo može rasplesti Petrović kaže "kako je federalizacija Sirije jedini način na koji se situacija u toj prekrasnoj zemlji može riješiti te da je za to potrebno puno diplomatskih napora.

"Oko situacije u Siriji su svi izgubili kontrolu i nitko ne reagira proaktivno, već reaktivno", smatra Petrović. 

Poručuje kako RH ne treba strahovati od uključivanja naših snaga.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju