Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EU mora preuzeti vodstvo u procesu stabilizacije zapadnog Balkana a bitan dio toga je nastavak pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.


Također je važno davanje statusa Kosovu još ove godine, te davanja Makedoniji statusa zemlje koja počinje pregovore o punopravnom članstvu, napisao je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u autorskom komentaru za portal EUobserver čije su dijelove danas prenijeli slovenski mediji.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Pahorova vlada ne vjeruje da se spor s Hrvatskom uopće može riješiti' Slika nije dostupna Tuerk: Rupelovim razrješenjem 'završila jedna era'

"Europska unija treba stabilnu Srbiju i treba izbjeći situaciju u
kojoj bismo potkopali demokratske snage u toj zemlji", naveo je Rupel u svom komentaru i upozorio da postoji opasnost da bi se u suprotnom slučaju Srbija nagnula prema nacionalističkim i radikalnim snagama i mogla prekinuti diplomatske veze s Europom i zapadom, te tako doći u samoizolaciju.

"Slaba Srbija predstavlja element nestabilnosti u regiji", ocijenio je Rupel te se zauzeo za pozitivne signale Srbiji.

Ponovio i svoju već iznesenu tezu da Srbiji u sadašnjoj fazi
pregovora s EU-om ne bi trebalo nametati "teške uvjete". 

Pri tome je objasnio da svakako smatra da Karadžića i Mladića, optužene za ratne zločine, treba privesti pravdi, ali je predložio da se to kao uvjet odgodi za kasniju fazu pregovora. 

Ponovio je da je Europska unija "tako postupila u slučaju Hrvatske" jer je, po njegovim riječima, hvatanje osumnjičenog Ante Gotovine istaknula kao uvjet za početak pregovora o punopravnom članstvu.