Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriv za korupciju

Rumunjska: Bivši premijer završio u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni rumunjski sud u srijedu je potvrdio bivšem premijeru Adrianu Nastaseu zatvorsku kaznu od dvije godine zbog korupcije i tako poslao signal da se zemlja želi suočiti s problemom koji joj Europska unija najviše zamjera.

Zbog neuspjeha u u borbi s korupcijom Rumunjska i susjedna Bugarska, dvije najnovije i najsiromašnije članice EU-a nisu ušle u Schengensku zonu.

Nastase je sad najviši političar koji je zatvoren od pada komunizma 1989. Vrhovni je sud prihvatio neke elemente Nastaseove žalbe, ali je potvrdio prethodnu presudu.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

>> Pogledajte i prosudite koliko smo slični Rumunjima?!

Nastase je rumunjski premijer bio od 2000. do 2004., a tužiteljstvo je dokazalo da je iz proračuna za 2004. nestalo dva milijuna dolara kojima je financirana njegova predsjednička kampanja. Izbore je dada izgubio od Traiana Basescua koji je i danas rumunjski predsjednik.

Osuđeni Nastase tvrdi da nije kriv i da je to politički proces. Transparency International, organizacija koja ocjenjuje korumpiranost u državama, Rumunjsku smatra trećom po korumpiranosti u EU-u, iza Grčke i Bugarske. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene