Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šarena razglednica

Pogledajte i prosudite koliko smo slični Rumunjima?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam šarenu razglednicu iz zemlje u koju Hrvati rijetko putuju.

Rumunji su narod koji obožava glazbu, pa ne čudi da smo jednog poslijepodneva u njihovom pothodniku u centru Bukurešta naišli i na karaoke.  Naišli smo i na kanadski bend  Lemon Bucket Orkestra koji je zasvirao na ulici Bukurešta svega nekoliko sati prije nego li su napravili pravu feštu u jednom putničkom zakoplovu!

Naravno, osim glazbe, mladi Rumunji vole i dobro izgledati. 'Baš kao što se naše i naše mame vole uređivati, tako i mi djevojke. Nije važno koliko imaš novaca, samo je važno imati svoj stil', kaže Alina, PR menadžerica.

Prosječna plaća u Rumunjskoj je između 1.800 i 2.300 kuna, a cijene - europske. Dvadesettrogodišnji Edi, da bi pomogao obiteljskom budžetu, danju studira, a noću radi kao portir jednog hotela. 'Ovdje zaradim 300 eura mjesečno i dobro je jer uspijevam i biti na fakultetu, a i usput zaraditi', kaže Edi.

Uvijek nasmijani i otvoreni za razgovor, mladi Rumunji imaju slične probleme kao i mladi u Hrvatskoj. 'Svi traže i da ste mladi, i obrazovani i da imate radnog iskustva, a to sve u paketu je nemoguće. I da, dosta je teško mladima doći do posla', kaže jedna djevojka.

Siromaštvo je ovdje vidljivo na svakom koraku, prosvjedi nezadovoljnih građana dio svakodnevice. Predsjednika optužuju za korupciju, ministri ovdje odstupaju s vlasti zbog optužbi za laganje i plagiranje, padaju Vlade. Mladi ponekad ovdje kao da jedino i mogu uživati u dobrom društvu i glazbi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene