Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Brdu kod Kranja

Rompuy i Pahor zabrinuti zbog Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i slovenski premijer Borut Pahor izrazili su zabrinutost najnovijim događajima na sjeveru Kosova, u razgovoru na Brdu kod Kranja na početku Van Rompuyeve turneje po regiji.

'Još se ne može reći je li riječ o izoliranim izgredima ili sustavnoj politici, a Slovenija će svakako nastojati da prevlada dijalog', rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Van Rompuyem nakon sastanka na kojem je bilo riječi o stanju u regiji i događajima u Kosovskoj Mitrovici, gdje je bilo mrtvih i ranjenih. Van Rompuy je novinarima nakon sastanka rekao da u regiju dolazi s tri poruke. Prva je, po njegovim riječima, da je budućnost europskog jugoistoka u euroatlantskim organizacijama, druga da su potrebni i unutarnji i regionalni napori kako bi tranzicija u regiji tekla bez teškoća, a treća da su u tome bitni mir, stabilnost i traženje rješenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

>> Van Rompuy: Podržavam svaku inicijativu suradnje na zapadnom Balkanu

Pahor je rekao da je s Van Rompuyem razgovarao i o 'procesu Brdo', započetu regionalnom konferencijom vođa u regiji, koju su prije tri mjeseca organizirale slovenska i hrvatska vlada, te o slovensko-hrvatskim odnosima pošto je i u Sloveniji na referendumu potvrđen arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora. Nastavak 'procesa Brdo' daje optimizam glede razvoja događaja na europskom jugoistoku, ocijenio je Pahor nakon sastanka. 'To je optimistična perspektiva i to treba nastaviti', dodao je. Van Rompuy je rekao da podupire nastojanja slovenskog premijera u jačanju regionalne suradnje, što je važno i zbog budućeg širenja EU-a, te pozdravio rezultat referenduma o arbitražnom sporazumu na kojemu su taj sporazum poduprli i slovenski građani.

'Bilateralna pitanja mogu se riješiti u europskom duhu'

'Arbitražni sporazum dokazuje da se bilateralna pitanja mogu riješiti u europskom duhu', rekao je Van Rompuy, a Pahor je izrazio uvjerenje da bi na tom putu Sloveniju i Hrvatsku mogle slijediti i ostale države u regiji s međusobnim otvorenim pitanjima. Pahor je u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom EU-a rekao da je gosta obavijestio i o još nekim otvorenim pitanjima u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, izrazivši nadu da bi rješenje moglo biti nađeno na njegovu sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Dubrovniku na Croatia Summitu.

>> Kosor: Očekujem da će Bruxelles prepoznati napore Hrvatske

Pahor je nedavno izjavio kako se nada da će do kraja hrvatskih pristupnih pregovora biti riješeno pitanje štediša Ljubljanske banke i ponovna djelovanja te banke u Hrvatskoj jer Slovenija smatra kako bi onemogućivanje njezina djelovanja u Hrvatskoj moglo biti u suprotnosti s europskim pravilom o slobodi kretanja kapitala. Smatra se da se nedjelovanje te banke u Hrvatskoj zbog stare devizne štednje, što Slovenija drži sukcesijskim pitanjem, može protumačiti kao diskriminiranje Slovenije na hrvatskom bankovnom tržištu. Van Rompuy bi u tijeku turneje trebao posjetiti i Zagreb i Beograd. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene