Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Drugi put bi trebali sudjelovati svi'

Van Rompuy: Podržavam svaku inicijativu suradnje na zapadnom Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je u Bruxellesu da podupire svaku inicijativu za regionalnu suradnju na zapadnom Balkanu te da podupire nastavak procesa započetog prošli tjedan na Brdu kod Kranja.

Na konferenciju koju su zajednički organizirale Slovenija i Hrvatska nisu došli Van Rompuy, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, čija zemlja kao predsjedajuća EU-a uskoro priprema svoju konferenciju EU - zapadni Balkan, i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Van Rompuy je prethodno izjavio kako će nazočiti konferenciji ukoliko na njoj budu sudjelovali svi pozvani. Tadić nije došao ne želeći nazočiti međunarodnim skupovima na kojima nastupaju predstavnici Kosova kao neovisne države.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

>> EU zadovoljan summitom na Brdu kod Kranja

Neposredno prije konferencije, slovenski premijer Borut Pahor boravio je u Bruxellesu kako bi nagovorio Van Rompuya da sudjeluje. ‘Uoči konferencije objavio sam priopćenje u kojem sam rekao da podržavam glavni cilj konferencije - regionalnu suradnju. Poželio sam uspjeh konferenciji i najavio da ću, nadam se u svibnju, posjetiti sve glavne gradove zemalja u regiji s glavnom porukom da svi imaju europsku perspektivu, prije ili kasnije. Pozdravljam svaku inicijativu regionalne suradnje na zapadnom Balkanu i nadam se da će ubuduće na takvim konferencijama sudjelovati sve zemlje regije’, rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare po završetku summita EU-a odgovarajući na upit novinara da komentira rezultate konferencije na Brdu kod Kranja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene