Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice i Gates na razgovorima o proturaketnom štitu u Moskvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates doputovat će u Moskvu na razgovore s ruskim kolegama, na kojima će središnja tema biti planirani proturaketni štit u istočnoj Europi, izvješćuju američki mediji.

Kontroverzni američki plan da se u Poljskoj postavi 10 presretačkih raketa, a u Češkoj Republici radari tog sustava obrane od balističkih raketa dugog dometa, već dugo je kamen smutnje u odnosima SAD i Rusije.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način" Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izjavio da proturaketni štit može biti prijetnja sigurnosti Rusije, te da neke njezine rakete zbog toga mogu biti preusmjerene na te dvije zemlje.

Očekuje se da će proturaketni štit i novi američki prijedlozi koji trebaju ublažiti zabrinutost Moskve, u iduća dva dana imati prioritet u razgovorima Rice i Gatesa s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ministrom obrane Anatolijem Serdjukovom, navodi u izvješću TV mreža ABC News.

Dnevni list The New York Times najavio je da bi se na rusko-američkim razgovorima u Moskvi trebalo govoriti i o proširenju NATO-a na skorom summitu Saveza u Bukureštu, posebno o podršci SAD za davanje statusa kandidata bivšim sovjetskim republikama Ukrajini i Gruziji, kroz njihovo uključenje u program MAP - Akcijski plan za članstvo, čemu se Rusija također protivi.

O proširenju NATO-a na Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju, koje na summitu u Bukureštu očekuju pozivnice za članstvo, Moskva se nije očitovala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene