Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno stanje

Razotkrivene mračne tajne ukrajinske nuklearke koja je na korak od katastrofe! Radnike drže kao taoce, a oni poručuju : "Bit će puno gore od Fukushime i Černobila"

Satelitske snimke nuklearne elektrane Zaporižja - 1
Satelitske snimke nuklearne elektrane Zaporižja - 1 Foto: "AFP PHOTO / SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES
Elektrana Zaporižja pala je pod rusku kontrolu u ožujku prošle godine, postavši jedno od prvih većih područja koje su zauzele snage Vladimira Putina - ali osoblje kaže da ih ruske trupe zastrašuju da šute o tome što se događa iza zatvorenih vrata.

Smještena na rijeci Dnjepar u Ukrajini pod ruskom okupacijom nalazi se najveća europska nuklearna elektrana - na prvoj liniji sve goreg rata. 

U razdoblju od nekoliko tjedana Sky News je razgovarao s dvojicom radnika u tvornici Zaporižja. Razgovori su vođeni pod uvjetom anonimnosti i uz veliki osobni rizik za sugovornike.

Rekli su da bi, ako ih uhvate, mogli biti mučeni, zatvoreni ili još nešto gore. Svjesni opasnosti, ipak su željeli da ih se čuje.

Niti jedan od tehničara nije znao da novinar razgovara s onim drugim. Ali njihovo svjedočenje o mogućnosti velike nuklearne katastrofe je jako zabrinjavajuće.

Jedan od muškaraca upozorio je da bi posljedice mogle izazvati razaranje u većem dijelu Europe, Rusije i Mediterana.

Pročitajte i ovo Napad na Kijev Dramatični prizori VIDEO Pogledajte kako ruski projektil pada na autocestu prepunu auta: Dva vozača do kraja života pamtit će taj trenutak

"Razina radioaktivnog onečišćenja, i što je najvažnije područje kontaminacije, bit će tisuće četvornih kilometara kopna i mora.. Ako se to dogodi bilo bi puno, puno gore od Fukushime i gore od Černobila", rekao je sugovornik. 

Dok neki nuklearni stručnjaci misle da je takva mogućnost malo vjerojatna, drugi su rekli da je to najgori mogući scenarij.

Nuklearku Zaporižja zauzele su ruske snage u ožujku prošle godine na početku invazije Moskve na Ukrajinu. Od tada postoji velika zabrinutost oko sigurnosti u postrojenju. Ponajviše zato što je teško oružje, uključujući granate i rakete, pogodilo zgrade.

Obje strane optužuju jedna drugu.  Ali SkyNews iz pouzdanih izvora tvrdi da je Rusija namjerno gađala dalekovode kako bi ometala dotok električne energije u Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Po njega otišla majka Jeziva priča iz Ukrajine: Sašu (15) su iz škole odveli ruski vojnici, danas od stresa ima sijede vlasi

Pročitajte i ovo Napad na Šebekino - 4 Ima ozlijeđenih Ukrajina ponovo granatira Rusiju: "Oštećeni su krovovi zgrade, kuća i škola..."

Radnici najveće europske nuklearne elektrane 30 godina nisu mogli zamisliti da bi moglo doći do nestanka struje. Otkako su ruske snage zauzele mjesto prošle godine, to se dogodilo sedam puta.

Očekuje se da će Ukrajina sljedećih tjedana narediti svojim vojnicima da vrate teritorij izgubljen na početku rata.

Elektrana je pod okupacijom već 15 mjeseci, a tehničari su rekli da je u posljednjih nekoliko tjedana razina vojnih aktivnosti dramatično porasla.

Svjedočili su kako ruske snage postavljaju više oklopa, više streljiva i više oružja te da utvrđuju svoje položaje.

Pročitajte i ovo Zaporižja Rat u Europi Opasan incident na jugu Ukrajine: Nuklearka Zaporižja isključena iz elektromreže

"Prije mjesec i pol bilo je dva puta manje vojnika oko elektrane, a sada ih je dva puta više, što znači da se sigurno spremaju za protuofenzivu", rekao je sugovornik. 

Sugovornici su otkrili kako se rezervni generatori ne održavaju kako treba, a razlog tome je nedostatka osoblja.

Kaže da je prije rata u tvornici bilo 11.000 zaposlenih, a sada ih je tek 3500.

"Isti je manjak radnika za popravke koji zapravo mogu obaviti servis i otkloniti probleme. Kvaliteta radnika je niža jer je kvalificirano osoblje otišlo. Pet od šest reaktora sada je u hladnom pogonu, ali postoje strahovi da bi Rusija mogla iskoristiti elektranu da inscenira napad pod lažnom zastavom. Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da bi Moskva mogla simulirati veliku nesreću, kao što je curenje radioaktivnosti, kao način zaustavljanja svake ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje.

Teško je znati što se točno događa unutra, ali kako piše novinar tehničari su zastrašeni i drže ih kao taoce. Oni govore da je to zastrašujuće mjesto za rad, ali nemaju izbora.

Međunarodna agencija za atomsku energiju provodi inspekcije, ali i dalje izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nuklearne elektrane i poziva na hitnu demilitarizaciju područja.  Ali nema znakova da će se to dogoditi. Zapravo je sasvim suprotno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene