Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže u Srbiju

Zločinac Simatović pušten iz zatvora: Prije tri mjeseca osuđen na 15 godina, danas već slobodan čovjek

Franko Simatović
Franko Simatović Foto: Afp
Franko Simatović, zvan Frenki, pušten je iz zatvora gdje je služio kaznu od 15 godina zbog zločina počinjenih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Franko (Frenki) Simatović, koji je prije točno tri mjeseca pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pušten je iz haškog zatvora na slobodu. Srpski mediji navode, pozivajući se na neslužbene izvore, da ga puštaju zbog zdravstvenih razloga. 

Na privremenu slobodu navodno ga puštaju zbog toga što u zatvorskim uvjetima ne može primati terapiju koja mu je neophodna, pišu Novosti. Simatović, prema istom izvoru, nakon puštanja na slobodu stiže u Srbiju. 

Franko Simatović Jovica Stanišić (lijevo) i Franko Simatović (desno) Foto: Afp

Simatović je bio osnivač i zapovjednik srpskih jedinica za specijalne namjene, a smatralo ga se najvažnijim čovjekom režima Slobodana Miloševića koji je na terenu upravljao pobunom u Hrvatskoj. Ipak, ove godine u svibnju Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove preinačilo je presudu Raspravnog vijeća (tada su dobili 12 godina) i pravomoćno osudilo Simatovića i Jovicu Stanišića na 15 godina zatvora za zločine na teritoriju BiH te za ubojstvo civila u Daljskoj Planini u Hrvatskoj. 

Pročitajte i ovo NK Rudeš Nemojte doći Srušili snove dvadesetak dječaka samo jednim SMS-om: "Djeca su počela plakati, nije im bilo jasno što su krivo napravili"

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Snimljen u vozilu VIDEO Procurila zadnja Prigožinova snimka? "Za one koji raspravljaju o tome jesam li živ ili nisam..."

Presudom je utvrđeno da su njih dvojica, sudionici udruženog zločinačkog pothvata kao visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti Srbije, krivi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Hrvatske. 

Ministarstvo pravosuđa i uprave nakon pravomoćne presude izrazilo je žaljenje što Stanišić i Simatović nisu osuđeni za sve zločine počinjene na hrvatskom teritoriju, od kojih su najteži i najokrutniji bili u Vukovaru i Škabrnji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene