Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Socijaldemokrati s komunistima?

Raspustio se češki parlament, slijede izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donji dom češkog parlamenta izglasovao je u utorak svoje raspuštanje, otvarajući put novim izborima koji će se vjerojatno održati u listopadu.

Izbori će okončati višemjesečnu političku krizu i paralizu vlasti otkako je u lipnju pala vlada desnoga centra bivšeg premijera Petra Nečasa. Ankete pokazuju da će na izborima pobjediti socijaldemokrati i da će im za formiranje vlade trebati potpora drugih stranaka, a njihov čelnik najavio je da će o partnerstvu razgovarati s komunistima.

Pročitajte i ovo Sudar vlaka i kamiona u Češkoj Očevid u tijeku VIDEO Sudar vlaka i kamiona u Češkoj: Jedna osoba poginula, više ozlijeđenih Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

>> Češka: Parlamentarni izbori biti će 25. listopada

Komunistička stranka tako bi mogla sudjelovati u vlasti prvi put otkako je prije 20 godina svrgnuta partijska totalitarna diktatura u Češkoj. Za raspuštanje parlamenta glasovalo je 140 od 200 zastupnika u donjem domu. Predsjednik Miloš Zeman treba odrediti datum izbora, a bit će vjerojatno krajem listopada.

Čelnik socijaldemokrata Bohuslav Sobotka rekao je kako se nada da će njegova stranka nakon izbora sastaviti manjinsku vladu koju će poduprijeti ostale stranke. "Posve je moguće očekivati pregovore s Komunističkom strankom. Oni drže vlast u brojnim gradovima i regijama i ne vidim u tome nikakav problem", istaknuo je.

No, Sobotka je dodao da svoj program neće usklađivati s programom komunista niti će ih uvesti u vladajuću koaliciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene