Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita djece

EU parlament raspravljat će o posvojenjima: "Svaka članica zadužena je da to regulira unutar nacionalnih zakonodavstava"

Aktualno Galerija Josipa Krajinović, reporterka Josipa Krajinović, reporterka Foto: DNEVNIK.hr Djeca iz Afrike: Ilustracija - 3 Djeca iz Afrike: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Djeca iz Afrike: Ilustracija - 2 Djeca iz Afrike: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Djeca iz Afrike: Ilustracija - 1 Djeca iz Afrike: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Djeca iz Afrike: Ilustracija - 4 Galerija 1/5 >>
Hrvate osumnjičene u Zambiji za pokušaj trgovine djecom sutkinja je odlučila pustiti da se brane sa slobode. Ali uz uvjete. Ovaj je slučaj potaknuo europskog zastupnika Ladislava Ilčića na raspravu u Europskom parlamentu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović iz Strasbourga je komentirala može li ova rasprava izroditi neke obvezujuće zakone, mijenjati nacionalne zakone i slično, točnije kakav efekt može polučiti.

"U srijedu će se ovdje u Europskom parlamentu održati samo rasprava, na dnevnom je redu plenarne sjednice. Svoje stajalište iznijet će Europska komisija. Očekuje se da će biti riječi o učinkovitijoj zaštiti djece, o transparentnosti i boljoj međudržavnoj suradnji", objasnila je Krajinović.

"Bit će rasprava na koju će se moći uključiti klubovi zastupnika i sami zastupnici, ali se neće donositi poseban tekst niti rezolucija, to je to unutar ovog dnevnog reda plenarne sjednice za veljaču", dodala je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Maršavelski, Pravni fakultet u Zagrebu Gost Dnevnika Nove TV Stručnjak za ljudska prava o ponovnom uhićenju Hrvata u Zambiji: "Sve i da budu osuđeni, Zambija ne može poništiti posvojenje djece"

Ono što bi se u idućim mjesecima moglo dogoditi, to je postupak donošenja rezolucije kao što je inicirao Ladislav Ilčić, za što je potreban širi konsenzus, izjašnjavanje klubova zastupnika.

"Isto tako, rezolucija nije obvezujuća za države članice, ona može biti smjernica pri donošenju zakona, a kao i za druge situacije, tako je i za reguliranje posvojenja svaka članica zadužena da to regulira unutar nacionalnih zakonodavstava."

Zbog ove problematike i Hrvatska je krenula u međuresornu izmjenu zakona da se bolje rješi pitanje međudržavnih posvojenja.

Pročitajte i ovo Sandra Marković, odvjetnica - 2 uhićeni u zambiji Odvjetnica jedne od obitelji oslobođenih Hrvata o preokretu na suđenju: "Borit ćemo se da djeca dođu u Hrvatsku"

"Taj zambijski slučaj neće biti tema ovdje u Parlamentu, već je samo povod da se predloži ova rasprava o posvojenjima da iz država koje nisu članice Haške konvencije", poručila je.

Vidjet ćemo sutra što će o međudržavnim posvojenjima reći Europska komisija, ali i zastupnici u Parlamentu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene