Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali priopćenje

Udruga posvojitelja djece iz Konga: "Protiv nas se vodi medijska hajka. Nećemo dopustiti poseban registar"

Posvajanje u Kongu - 2
Posvajanje u Kongu - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Osam hrvatskih državljana i njihovo četvero posvojene djece iz Konga već dva mjeseca nalaze se u Zambiji, a oko te se tebe istovremeno vodi burna rasprava. Zbog toga je udruga u osnivanju International adoption Hrvatska poslala priopćenje.

Udruga u osnivanju International adoption Hrvatska, koja okuplja roditelje posvojitelje djece iz Konga, poslala je priopćenje kojim se osvrće na "hajku" koja je nastala zbog uhićenja osmero Hrvata u Zambiji.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Mi roditelji/posvojitelji djece iz DR Konga, građani Republike Hrvatske i Europske unije, primorani smo se javno oglasiti i demantirati sve neistinite navode o motivima naših posvajanja.

ZAŠTO ŠALJEMO PRIOPĆENJE?

Kao i svi ostali građani Republike Hrvatske, i mi smo 24. prosinca 2022. godine putem informacija iz medija saznali da je u Zambiji došlo do uhićenja osmero hrvatskih državljana - četiri para u Zambiji s njihovo četvoro posvojene djece. Posebno nas je rastužila vijest da su posvojena djeca naknadno odvedena na nepoznate lokacije, te da za njih Republika Hrvatska, čiji su državljani, još uvijek ne može utvrditi gdje se nalaze i u kakvom su zdravstvenom stanju. 

Od toga dana do danas, a to je već skoro dva mjeseca, na sve nas roditelje-posvojitelje i našu djecu iz DR Konga u Republici Hrvatskoj pokrenuta je neviđena javna prozivka. Ne navodeći detalje, treba naglasiti da nas se u javnom prostoru nazivalo i naziva nas svakakvim pogrdnim imenima te se iznose brojne uvrede i klevete kako u medijima tako i na društvenim mrežama, a pozadina ovih napada sustavna je kampanja osoba koje propagiraju fašističke, ksenofobne i rasističke ideje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Komentar Saše Vejnovića Nitko ne zna istinu o Hrvatima u Zambiji osim komentatora na društvenim mrežama: Pametnom dosta!

Primjetno je da se tijekom ovog kratkog razdoblja u javnosti počeo mijenjati i stav prema nama roditeljima-posvojiteljima. U početku su napadali isključivo nas roditelje-posvojitelje, a sada su promijenili retoriku i skrivaju prave motive svojih napada pod krinkom "brige za NAŠU djecu". Očito je da je sve navedeno pokrenuto od strane određenih političkih opcija, koje su i započele s ovim javnim linčem, kao i njima bliskih medija.

Podsjedamo vas kako je pitanje izvještavanja o događajima u koja su uključena djeca, te povreda privatnosti koja se pri tome događa regulirana nizom zakona, počevši od Ustava RH, Konvencije UN o pravima djece, Zakonom o medijima, Zakon o HRT, Kaznenim zakonom te Kodeksom Časti koji obvezuje novinare na osobito obziran pristup pri izvještavanju u takvim slučajevima.

KOJA SU NAŠA PRAVA?

Konvencija UN o pravima djeteta smatra se najvažnijim međunarodnim dokumentom kojim se štite prava djeteta, te su upravo političari i novinari prvi koji bi trebali osigurati njihovu zaštitu. Želimo istadi da se u prvom redu radi o NAŠOJ DJECI, jer to jesu naša djeca, a ne djeca u vlasništvu niti jedne države, pa tako ni Republike Hrvatske. Stoga smatramo nužnim i potrebnim da se i naš glas čuje!

Potpuno je neprihvatljivo da, u ovo suvremeno doba, u jednoj demokratskoj državi moramo pravdati naše motive za posvajanje djece i stvaranje obitelji.

S gnušanjem odbacujemo inicijative da se naša djeca posebno prebrojavaju i uvrštavaju u neke posebne registre. NAŠA SU DJECA UPISANA U MATIČNE KNJIGE I POSJEDUJU IZVODE IZ MATICE ROĐENIH, RODNE LISTOVE I DOMOVNICE. Dakle, sva naša djeca su - HRVATSKI DRŽAVLJANI! Sve navedeno podsjeda na neko vrlo mračno doba iz ne tako davne prošlost. 'Mase trebaju nešto što će im dati uzbuđenje užasa', Joseph Goebbels.

Pročitajte i ovo Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica Svašta se piše Društvene mreže pune gnjusnih komentara zbog uhićenja u Zambiji: "Vidimo pojavu rasizma, transfobije, govora mržnje"

Prava nas roditelja-posvojitelja definirana su Ustavom RH, zakonima i međunarodnim konvencijama. Naša su prava izjednačena s pravima bioloških roditelja.

Smatramo da je opasan bilo kakav oblik društvene diskriminacije. Nadamo se da tamnoputa boja kože naše djece nije povod bilo kojim političkim opcijama na prozivanje i netoleranciju. Potpuno je deplasirano, nemoralno i pravno neprihvatljivo, da ne kažemo nezakonito, da se krše prava naših obitelji na dostojanstvo, privatnost i zaštitu privatnog i obiteljskog života. Nažalost, moramo utvrditi da smo samo od nekolicine saborskih zastupnika, te pojedinih Ministarstava Vlade RH dobili zaštitu i pomoć.

Vedina institucija je potpuno blokirana po ovom pitanju, pa tako nevjerojatno zvuči da na naše traženje pomoći od Pravobraniteljice za djecu nismo dobili nikakav odgovor!?

Pročitajte i ovo Hrvati pred sudom u Ndoli "Bojimo se za njih" Sestre dviju Hrvatica uhićenih u Zambiji: "U zatvoru su uvjeti strašni, nema hrane ni vode. Neki imaju malariju, smršavjeli su i po 13 kg"

KOJE SU POSLJEDICE JAVNIH PROZIVKI?

Naša djeca su jako dobro integrirana i prihvaćena u društvu; neka od njih su u RH već preko jedanaest godina, idu u škole, vrtiće i na izvannastavne aktivnosti kao i sva ostala djeca u našem društvu.

Uslijed hajke koja se proteže po medijima, počeli su i izravni napadi na našu djecu, kojoj se po školama, vrtićima, ali i na ulici javno dobacuje činjenica da su druge boje kože, da su kupljena ili žrtve trgovine ljudima i da su im roditelji međunarodni trgovci djecom. Takvo ponašanje, od strane vršnjaka, ali i nažalost odraslih osoba već je kod određenog broja naše djece doveo do socijalnog povlačenja, nesigurnosti i straha. Napominjemo da pojedini mediji i pojedinci nisu uspjeli u svojoj javnoj hajci, jer mi straha nemamo te nećemo dopustiti da nam se djeca prebrojavaju i izdvajaju iz društva po osnovi posvojenja iz druge zemlje.

NAŠE PORUKE SU SLJEDEĆE:

  • Naša djeca su centar života naših obitelji, te je zaštita njihove dobrobiti i srede naša prvenstvena zadaća, kao što je to zadaća svakog roditelja.
  • Ovim javnim priopćenjem svima šaljemo snažnu poruku da ne prihvaćamo bilo kakve daljnje javne napade na nas i naše obitelji, prije svega napade na našu djecu.
  • Primorani smo krenuti u proaktivnu zaštitu naših obitelji sa svim pravnim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju.

Kako je davno Martin Luther King rekao: 'Ja sam odlučio da se držim ljubavi. Mržnja je preveliki teret da bi je nosio.'"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene