Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uhićeni u zambiji

Odvjetnica jedne od obitelji oslobođenih Hrvata o preokretu na suđenju: "Borit ćemo se da djeca dođu u Hrvatsku"

Aktualno Galerija Sandra Marković, odvjetnica - 2 Sandra Marković, odvjetnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sandra Marković, odvjetnica - 1 Sandra Marković, odvjetnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sandra Marković, odvjetnica - 3 Sandra Marković, odvjetnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sandra Marković, odvjetnica - 4 Sandra Marković, odvjetnica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Hrvati u Zambiji - 3 Galerija 1/7 >>
Koordinator Udruge za pravnu pomoć i razvoj Zambije, koji je upoznat sa slučajem Hrvata, kaže da je tužitelj tražio odbacivanje slučaja jer nije bilo dovoljno dokaza. S odvjetnicom jedne od obitelji oslobođenih u Dnevniku Nove TV razgovarala je Josipa Krajinović.

Koordinator Udruge za pravnu pomoć i razvoj Zambije Barnie Muyangwa - Ben komentirao je za Dnevnik Nove TV koje su mogućnosti za posvojenu djecu oslobođenih Hrvata.

"Moguće je da djeca dođu u Hrvatsku, nastave li posvojitelji pritisak na vladu jer djeca dolaze iz Konga, a optužbe koje dolaze od tamo je da nemaju papire, da papiri nisu legitimni. Pa ako kongoanska vlada može dokazati drugačije, bit će moguće da djeca dođu u Hrvatsku", pojasnio je.

Nagli preokret na suđenju komentirala je i odvjetnica jedne od oslobođenih obitelji Sandra Marković. Kaže kako nisu iznenađeni odlukom suda.

"Otišli su s dokumentacijom koja je zakonita, koja je potvrđena od našeg suda. Znali smo da su dokumenti legalni i vjerovali smo samo u ovakav ishod."

Najveći problem je što se na odluku čekalo tako dugo - obitelji su u pritvoru provele nekoliko mjeseci. Ipak, sada kad su oslobođeni najvažnije je pitanje što će biti s djecom.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Odbačena optužnica Sud u Zambiji odbacio optužbe protiv Hrvata, vraćaju se kući. Što će biti s djecom?

"Nadamo se i povratku djece. Napominjemo da se radi o još četvero hrvatskih državljana. Kao što smo čuli i na presici ministra Grlića-Radmana, mi ćemo se nastojati i s ove naše strane u Hrvatskoj boriti da ta djeca dođu."

Policija u Zambiji i dalje čuva hrvatske građane, iz toga kao da se može iščitati da postupak još uvijek traje.

"Nemamo pred sobom nikakvu dokumentaciju, nemamo presudu suda u Ndoli, možemo samo komentirai da je osam građana oslobođeno, a što je s djecom ne možemo reći. Kada posvojitelji dođu ćemo preko naših instutucija koje su doista bile angažirane i pokazale se korektne i brižne, nastavit ćemo se boriti za ostale građane Republike Hrvatske."

Pročitajte i ovo Sumnjivo posvojenje djece u Kongu Ne raspliće se slučaj Hoće li biti revizije međudržavnih posvojenja? Dnevnik Nove TV donosi detalje, stručnjakinja objašnjava je li uopće moguća

Komentirala je Marković i hrvatske diplomatske napore. "S obzirom na ishod mi ćemo im se zahvaliti, bili su korektni u kontaktima i suradnji i očekujemo pomoć u nastavku ovog postupka."

Ovaj postupak obitelji će puno koštati - od viza, jamčevina i svih ostalih troškova, sve su sami financirali. "I sami ste pratili koliko to košta, zbrojite sa samim ovim postupkom i doći ćete do ozbiljne cifre."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene