Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15.000 vojnika na vježbi jež

Počinje najveća vježba u povijesti NATO-a na Baltiku: "Rusi imaju mutirani gen agresije"

Finski vojnik
Finski vojnik Foto: AFP
NATO danas počinje s velikom vojnom vježbom kodnog naziva Jež.

Velike vojne vježbe NATO saveza počinju danas na Baltiku. Radi se o najvećima u povijesti, javlja BBC. Vježbe se provode pod kodnim imenom Jež.

Na vježbama sudjeluje 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Finsku i Švedsku. Održavaju se u Estoniji. 

Vježbe se događaju kada su napetosti između Rusije i NATO saveza na vrhuncu i to u trenutku kada su Švedska i Finska izrazile želju za ulaskom u NATO savez, što će značiti da Savez dolazi do granica s Rusijom, javlja Daily Mail. 

Inače, svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata

Vježba će simulirati napad Rusije na Estoniju i bit će jedna od najvećih vježbi izvan zemlje od 1991. godine - uvelike podržana s dodatnih 900 britanskih vojnika raspoređenih u Tallin u veljači prije izbijanja rata u Ukrajini.

Latvijski ministar obrane jučer je na konferenciji o sigurnosti na Baltiku rekao: "Nitko ne bi trebao vjerovati Putinu. To već godinama govorimo našim partnerima". Estonski predsjednik optužio je Rusiju da ima, kako je rekao, "mutirani gen agresije".

BBC analizira manjkavosti Saveza i navodi kako Estoniji nedostaje vjerodostojan sustav protuzračne obrane, dok su zapadne snage znatno nadjačane od strane ruske vojske na njezinoj strani granice.

Pročitajte i ovo Brod Moskva 82. dan rata Procurila snimka s ruskog broda Moskva netom prije potonuća: "Imamo dvije rupe ispod razine mora. Naginjemo se na jednu stranu"

Ministri obrane Baltika tješe se ruskim gubitcima u Ukrajini, no stalni predstavnik Estonije pri NATO-u jučer je izjavio da su Rusi, unatoč slabosti, u jednom danu uspjele zauzeti teritorij veličine cijele Estonije.

Što se tiče vojnih vježbi, one su dogovorene prije napada Rusije na Ukrajinu, no simbolične su zbog demonstracije moći i testiranja sposobnosti da se odgovori na mogući napad Rusije.

Pročitajte i ovo Sergej Rjabkov i Wendy Sherman ne žele to prihvatiti Rusi zaprijetili zbog Švedske i Finske: "Situacija će se radikalno promijeniti"

NATO planira još tri vojne vježbe: Defender Europe i Swift Response, u kojima će sudjelovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, te Iron Wolf u Litvi. Ta će vježba uključivati 3000 savezničkih vojnika. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene