Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sad se sjetio

Putin pokreće istragu - Jesu li Amerikanci stvarno sletjeli na Mjesec?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gdje je nestalo Mjesečevo kamenje, pitaju se Rusi.

Sve napetiji odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije mogli bi se naći pred novim izazovom: Rusija traži istragu jesu li Amerikanci stvarno sletjeli na Mjesec.

Glasnogovornik Istražnog povjerenstva pri ruskoj vladi Vladimir Markin pojasnio je za ruske medije da bi takva istraga mogla dati nove uvide u povijesna putovanja u svemir, piše Independent. Ruse, naime, brine nestanak originalnih snimki s posljednjeg slijetanja na Mjesec 1969. godine, kao i gdje se nalazi Mjesečevo kamenje doneseno s nekoliko misija.

'Ne tvrdimo da nisu letjeli do Mjeseca i napravili film o tome. Ali, svi znanstveni, ili možda kulturni, artefakti su dio ostavštine ljudske vrste i njihov nestanak je zajednički gubitak. Istraga će pokazati što se dogodilo', naveo je Markin za Moskovski Times.

Međutim, Markinove reči najvjerojatnije neće zabrinuti NASA-u. Još 2009. godine priznali su da je zbog mjera štednje obrisano 200.000 snimaka, među kojima su baš bili i originalni video-zapisi prvog slijetanja na Mjesec.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Putin, džihadisti i očajni imigranti: 'Prošlo je vrijeme mira u Europi'

NASA je, ipak, uspjela doći do kopija snimki slijetanja zahvaljujući televizijskim arhivama. S druge strane, NASA je isticala da su tlo i kamen sa Mjeseca jedinstveni.
 
Zašto sada, nakon toliko desetljeća, Rusija povlači pitanje slijetanja na Mjesec? Prema Moskovskom Timesu, sve ima veze s najsporednijom stvari na svijetu. Naime, Markin je za kraj dodao da su Amerikanci 'prešli crtu pokrenuvši istragu o korupciji u FIFA-i.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene