Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gdje je nestalo Mjesečevo kamenje, pitaju se Rusi.


Sve napetiji odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije mogli bi se naći pred novim izazovom: Rusija traži istragu jesu li Amerikanci stvarno sletjeli na Mjesec.

Glasnogovornik Istražnog povjerenstva pri ruskoj vladi Vladimir Markin pojasnio je za ruske medije da bi takva istraga mogla dati nove uvide u povijesna putovanja u svemir, piše Independent. Ruse, naime, brine nestanak originalnih snimki s posljednjeg slijetanja na Mjesec 1969. godine, kao i gdje se nalazi Mjesečevo kamenje doneseno s nekoliko misija.

'Ne tvrdimo da nisu letjeli do Mjeseca i napravili film o tome. Ali, svi znanstveni, ili možda kulturni, artefakti su dio ostavštine ljudske vrste i njihov nestanak je zajednički gubitak. Istraga će pokazati što se dogodilo', naveo je Markin za Moskovski Times.

Međutim, Markinove reči najvjerojatnije neće zabrinuti NASA-u. Još 2009. godine priznali su da je zbog mjera štednje obrisano 200.000 snimaka, među kojima su baš bili i originalni video-zapisi prvog slijetanja na Mjesec.

Vezani članci Mihail Gorbačov Gorbačov poručio EU i Rusiji da se ne boje pregovora: ''Moramo shvatiti da smo svi Europljani'' Povratak ruskih diplomata iz Sjeverne Koreje Ruski diplomati Sjevernu Koreju morali napustiti na vlastiti pogon: "Putnički prijevoz je zaustavljen, bio je to dug i težak put kući"

Putin, džihadisti i očajni imigranti: 'Prošlo je vrijeme mira u Europi'

NASA je, ipak, uspjela doći do kopija snimki slijetanja zahvaljujući televizijskim arhivama. S druge strane, NASA je isticala da su tlo i kamen sa Mjeseca jedinstveni.
 
Zašto sada, nakon toliko desetljeća, Rusija povlači pitanje slijetanja na Mjesec? Prema Moskovskom Timesu, sve ima veze s najsporednijom stvari na svijetu. Naime, Markin je za kraj dodao da su Amerikanci 'prešli crtu pokrenuvši istragu o korupciji u FIFA-i.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook