Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri pucnja odjeknula su u nedjelju navečer ispred zgrade beogradske televizije B92 u Novom Beogradu, nakon emisije "Utisak nedjelje", u trenutku kada je ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je sudjelovala u emisiji, ulazila u taxi.


Kako javlja B92, policija navodi da je bila riječ o petardama, dok radnici sigurnosti televizijsko-radijske kuće smatraju kako je bila riječ o pucnjevima iz vatrenog oružja.

Vezani članci Napad jajima VIDEO Pogledajte kako su vandali pokvarenim jajima zasuli kontejner za COVID testiranja: ''Ovo je dno dna, napad na zdravlje naših djelatnika. Učinit ćemo sve da ih zaštitimo'' Ema Branica i Mato Barišić Provjereno se uskoro vraća na male ekrane, ekipa dobila nova pojačanja: ''Očekujem da će nova sezona nastaviti još jače, hrabrije!''

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić izjavio je kako bi volio da se radi o petardama. "Međutim, i ako su to petarde, to je vrlo ozbiljan incident, ozbiljno upozorenje, širenje straha i ugrožavanje sigurnosti", smatra Matić.

Upozorio je na važnost da policija reagira na najozbiljniji mogući način, posebice ako se ima u vidu i pisanje tabloida Kurir, u kome takozvani srpski narodni vojvoda Siniša Vučinić "najavljuje da su Nataša Kandić, Biljana Kovačević Vučo i Sonja Biserko mete i da se može očekivati ugrožavanje njihovih života". 

Riječ je o čelnicama nevladinih udruga za ljudska prava. Nataša Kandić na čelu je Fonda za humanitarno pravo koji se zalaže za utvrđivanje istine vezane uz ratne zločine na području bivše Jugoslavije, dok je Kovačević Vučo predsjednica nevladine organizacije pravnika koja se bavi zaštitom ljudski prava, a Sonja Biserko predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora.

Nataša Kandić je u spomenutoj emisiji imala drugačije stajalište od ostalih dvoje gostiju emisije, ističući kako se slaže s glavnim pregovaračem UN-a za Kosovo Maartijem Ahtisaarijem i njegovom izjavom o tome da se ne može isključiti breme Miloševićeve prošlosti te da srbijanskim vlastima treba predočiti da politika koju je vodio Slobodan Milošević mora biti uzeta u obzir pri odlučivanju o statusu Kosova. Nedavna Ahtisaarijeva izjava vezana uz kolektivnu odgovornost za zločine izazvala je burne reakcije srbijanske službene politike. 

Kandić je u emisiji istaknula kako vlasti koje dođu poslije smjene ratnih vlasti slijede povijesnu obvezu preuzimanja odgovornosti za nedjela koja je prethodna vlast počinila. "Za ono što je urađeno ne snosi odgovornost samo Milošević, svi mi snosimo odgovornost", istaknula je Kandić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju