Pjongjang je optužio SAD za neuspješne razgovore o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, a iz Washingtona odgovaraju da su imali dobre razgovore sa Sjevernom Korejom u Švedskoj

Galerija


Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus u priopćenjuje rekla kako komentari iz Sjeverne Koreje ne odražavaju ni sadržaj ni duh razgovora koji su trajali osam i pol sati. "SAD su donijele inovativne ideje i imale dobre razgovore sa sjevernokorejskom stranom" dodala je.

Vezani članci Sudar Sudar jelena i motorista odigrao se tako brzo da nitko nije stigao reagirati Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Amerikanci osmislili program: "Sjeverna Koreja mogla bi rastaviti nuklearno oružje u godinu dana"

Sjevernokorejski izaslanik optužio je Sjedinjene Države da su odgovorne za neuspjeh razgovora o nuklearnom programu koji su počeli u Stockholmu, nakon višemjesečnog zastoja i nakon novih eskalacija raketnih testiranja Pjongjanga.

Sastanak je započeo tijekom jutra u izoliranom konferencijskom centru u predgrađu Stockholma. "Pregovori nisu ispunili naša očekivanja i na kraju su propali. Za neuspjeh pregovora, koji nisu doveli ni do kakvog napretka, odgovorne su SAD koji nisu odustale od svog uobičajenog stajališta", izjavio je Kim Myong Gil.

Dodao je da su Sjedinjene Države potaknule očekivanja prijedlozima fleksibilnog pristupa, novih metoda i kreativnih rješenja, no tvrdi kako su ih "jako razočarali i uništili im entuzijazam kada ništa nisu stavili na pregovarački stol".

Sjevernokorejski izaslanik Kim Myong Gil i američki Stephen Biegun sastali su se uz posredovanje švedskog posebnog izaslanika Kenta Haerstedta.