Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak za pregovarački stol?

Sjeverna Koreja poziva na nastavak dijaloga dok ispaljuje projektile

Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Objavljene fotografije Kim Jong Una kako gleda lansiranje novih projektila (Foto: AFP) Objavljene fotografije Kim Jong Una kako gleda lansiranje novih projektila (Foto: AFP) Foto: Afp Kim Jong Un (Foto: AFP) Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Strah od novih testiranja u Sjevernoj Koreji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Sjeverna Koreja u utorak je ispalila dva nova "projektila", samo nekoliko sati pošto je Sjedinjenim Državama predložila nastavak pregovora o svom nuklearnom programu koji je od veljače na mrtvoj točki.

Dva "projektila" ispaljena su u utorak u zoru iz pokrajine Južnog Pjongana, u središtu zemlje, u smjeru Japanskog mora, priopćio je glavni stožer južnokorejske vojske, bez drugih pojedinosti.

Južnokorejska vojska obično upotrebljava riječ ''projektil'' za sjevernokorejske rakete kratkog dometa.

Ovo novo ispitivanje oružja događa se nekoliko sati pošto je sjevernokorejski režim objavio da je spreman nastaviti pregovore s Washingtonom. Oni su na mrtvoj točki od veljače, kada se Donald Trump i Kim Jong Un nisu uspjeli dogovoriti o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Pročitajte i ovo Objavljene fotografije Kim Jong Una kako gleda lansiranje novih projektila (Foto: AFP) kad su pregovori s SAD-om stali... Povratak na stare navike: Kim Jong Un nadgleda lansiranje raketa, svi plješću i vesele fotke za kraj

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja, testiranje projektila (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Još jedno testiranje Sjeverna Koreja lansirala dvije rakete kratkog dometa

"Želimo se krajem rujna naći licem u lice s SAD-om, u vrijeme i na mjestu o kojima se možemo dogovoriti", rekla je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui u priopćenju koje je u ponedjeljak objavila službena novinska agencija KCNA.

Vrijeme koje spominje Pjongjang podudara se s godišnjom Općom skupštinom Ujedinjenih naroda koja se u posljednjem tjednu rujna održava u New Yorku i na kojoj sudjeluju dužnosnici iz cijelog svijeta. No još nije jasno hoće li se u toj prigodi dogoditi susret američkog pregovarača Stephena Bieguna i njegovih sjevernoameričkih kolega.

"Uvijek kažem da je dobro sastajati se, vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Donald Trump, odgovarajući na pitanje novinara o sjevernokorejskom prijedlogu. Iskoristio je priliku da još jednom istakne svoje "jako dobre veze" s prvim čovjekom sjevernokorejskog režima.

Američki State Department na medijski je upit izjavio da zasad ne planira nikakav susret. No Trumpova administracija zaredala je pozive na pregovore.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u nedjelju je pak rekao da se "nada" povratku za pregovarački stol "idućih dana ili tjedana".

UN je početkom rujna potvrdio da Sjeverna Koreja nastavlja raditi na svom programu nuklearnog oružja, ali je izbjegla sankcije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene