Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Div iz Angole

Pronađen fosil najveće životinje u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su u Angoli pronašli ostatke jednog od najvećih dinosaura.

Riječ je o dugovratom biljožderu sauropodu, jednom od najvećih bića koje je ikad hodalo licem zemlje, objavljeno je u brazilskom znanstvenom časopisu. Članovi međunarodnog tima stručnjaka su ubrzo nakon pronalaska kosti noge shvatili da je riječ o dosad nepoznatoj vrsti dinosaura.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih

>> VIDEO: Otkriven dinosaur 'atletičar'

Fosil je pronađen među ostacima zubiju riba i morskih pasa te se pretpostavlja da su ga morski psi možda namamili u more i ubili. Novi dinosaur dobio je ime Angolatitan adamastor, ili u prijevodu Div iz Angole. Adamasotor je divovsko biće iz portugalske mitologije.

Angola je pokrenula istraživanje 2005. godine i prvo je nakon 60-ih godina prošlog stoljeća. Naime, ova država se nalazila u građanskom ratu godinama te paleontološka istraživanja nisu bila na vrhu popisa prioriteta.

Gotovo istovremeno, na potpuno drugom kraju svijeta, otkrivena je još jedna nova vrsta dinosaura. Čileanski paleontolozi pronašli su kosti biljojeda visokog osam metara i teškog do pet tona koji je živio na području pustinje Atacama prije 70 milijuna godina. Otkriće je tim veće što je to prvi dinosaur ikad pronađen u Čileu. Dali su mu ime čileanski Titanosaur iz Atacame. Pripadao je vrsti sauropoda, najvećih životinja koje su ikada hodale zemljom. Imao je dugačak vrat i rep a hranio se lišćem s drveća i voćem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene