Mayon, koji privlači tisuće turista, jedan je od najaktivnijih vulkana na području Filipina - u zadnjih 500 godina eruptirao je 50-ak puta. Uz njega, probudio se i dugo godina neaktivni vulkan na Papui Novoj Gvineji.

Galerija


Vlasti na Filipinima naredile su evakuaciju više od 21.000 ljudi zbog erupcije vulkana Mayon, piše AP. Na ključne točke postavljene su i policijske blokade, ne bi li spriječili turiste da se previše približe. Opasna zona oko vulkana proširena je na 6 do 7 kilometara, a lava koja se izlijeva iz kratera protegnula se čak dva kilometra.

Okolna sela zasuta su pepelom. Šef regionalnog ureda za civilnu zaštitu Claudio Yucot kazao je kako je od vikenda evakuirano najmanje 21.800 ljudi, što uključuje i više od 16.800 mještana, koji su se sklonili u zgrade škola, na sigurnu udaljenost.

Mayon, koji privlači tisuće turista, jedan je od najaktivnijih vulkana na tom području - u zadnjih 500 godina eruptirao je 50-ak puta. Godine 2013. erupcija pepela ubila je petero penjača, koji su ignorirali upozorenja lokalnih vlasti i vulkanologa. Prva zabilježena erupcija ovog vulkana bila je 1616. godine, a najrazornija dosad dogodila se 1814., kada je život izgubilo 1200 ljudi, a grad Cagsawa bio je potpuno zatrpan vulkanskim blatom.

Vulkan Mayon (Foto: AFP)
Vulkan Mayon (Foto: AFP)

Da se nešto događa na cijelom tom području, pokazuje i činjenica da je od jučer aktivan i vulkan na Papui Novoj Gvineji, točnije na otoku Kadovar, prenosi ABC News. Otok je već napustilo 700 ljudi, a njih 3000 evakuirano je sa susjednog otoka Biem.

Erupcija vulkana dovela je i do upozorenja na tsunami, doduše lokalnog značaja. Australski vulkanolog Chris Firth kazao je kako bi klizište koje može biti potaknuto erupcijom moglo dovesti do tsunamija. Također, kazao je i kako je vulkan na otoku Kadovar dugo bio neaktivan i stoga nije bio nadziran, pa je teško predvidjeti tijek njegove aktualne erupcije.

Papua Nova Gvineja i Filipini leže na pacifičkom "vatrenom prstenu", seizmički vrlo aktivnom području koje okružuje Tihi ocean.