Mayon, koji privlači tisuće turista, jedan je od najaktivnijih vulkana na području Filipina - u zadnjih 500 godina eruptirao je 50-ak puta. Uz njega, probudio se i dugo godina neaktivni vulkan na Papui Novoj Gvineji.

Galerija


Vlasti na Filipinima naredile su evakuaciju više od 21.000 ljudi zbog erupcije vulkana Mayon, piše AP. Na ključne točke postavljene su i policijske blokade, ne bi li spriječili turiste da se previše približe. Opasna zona oko vulkana proširena je na 6 do 7 kilometara, a lava koja se izlijeva iz kratera protegnula se čak dva kilometra.

Vezani članci Erupcija vulkana Merapi u Indoneziji - 1 Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu izbacivao pepeo šest kilometara u zrak Eruptirao vulkan na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 3 Obustavljena potraga za tijelima nestalih u fatalnoj erupciji vulkana, pretpostavlja se da su pali u ocean i poginuli

Okolna sela zasuta su pepelom. Šef regionalnog ureda za civilnu zaštitu Claudio Yucot kazao je kako je od vikenda evakuirano najmanje 21.800 ljudi, što uključuje i više od 16.800 mještana, koji su se sklonili u zgrade škola, na sigurnu udaljenost.

Mayon, koji privlači tisuće turista, jedan je od najaktivnijih vulkana na tom području - u zadnjih 500 godina eruptirao je 50-ak puta. Godine 2013. erupcija pepela ubila je petero penjača, koji su ignorirali upozorenja lokalnih vlasti i vulkanologa. Prva zabilježena erupcija ovog vulkana bila je 1616. godine, a najrazornija dosad dogodila se 1814., kada je život izgubilo 1200 ljudi, a grad Cagsawa bio je potpuno zatrpan vulkanskim blatom.

Budi se vulkan Mayon (Foto: AFP)
Vulkan Mayon (Foto: AFP) Foto: Afp

Da se nešto događa na cijelom tom području, pokazuje i činjenica da je od jučer aktivan i vulkan na Papui Novoj Gvineji, točnije na otoku Kadovar, prenosi ABC News. Otok je već napustilo 700 ljudi, a njih 3000 evakuirano je sa susjednog otoka Biem.

Erupcija vulkana dovela je i do upozorenja na tsunami, doduše lokalnog značaja. Australski vulkanolog Chris Firth kazao je kako bi klizište koje može biti potaknuto erupcijom moglo dovesti do tsunamija. Također, kazao je i kako je vulkan na otoku Kadovar dugo bio neaktivan i stoga nije bio nadziran, pa je teško predvidjeti tijek njegove aktualne erupcije.

Papua Nova Gvineja i Filipini leže na pacifičkom "vatrenom prstenu", seizmički vrlo aktivnom području koje okružuje Tihi ocean.