Erupcija Mount Sinabunga u Indoneziji u svibnju 2017. (Foto: AFP)
Erupcija Mount Sinabunga u Indoneziji u svibnju 2017. (Foto: AFP)

Indonezija je zbog vulkana na Baliju objavila upozorenje najvišeg stupnja, u sklopu kojeg je upozorila da će do erupcije na popularnom turističkom odredištu uskoro doći.


Nakon što je Indonezija objavila upozorenje u kojem je istaknula da je erupcija vulkana neizbježna, s Balija je evakuirano oko 10.000 ljudi. Na nekim mjestima došlo je do podrhtavanja, a postoje indikacije da se magma izdigla do površine vulkana, rekli su dužnosnici.

Vezani članci Vulkan na Sumatri je aktivan (Foto: AFP) Erumpirao vulkan Sinabung: Stup pepela visok je 5 km, a niz padine šalje bujice usijanog plina! Vulkan na Baliju (Foto: AFP) Zbog vulkana zračna luka ostaje zatvorena, svaki trenutak moguća snažna erupcija

"Zbog mogućnosti erupcije, javnost u određeni radijus ne bi trebala ići", rekao je Sutopo Purwo Nugroho iz Indonezijske nacionalne agencije za upravljanje prirodnim katastrofama, izvještava BBC.

Balijev međunarodni aerodrom u Denpasaru, kroz koji svake godine prođu milijuni stranih turista, trenutačno radi normalno.

Mount Agung jedan je od oko 130 aktivnih vulkana u Indoneziji, arhipelagu sklonom vulkanskim aktivnostima i potresima koji se nalazi na pacifičkom "vatrenom prstenu". Taj vulkan nalazi se na visini većoj od 3.000 metara iznad površine mora, a više od 1.000 ljudi je poginulo kada je posljednji put, 1963., eruptirao.