Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prisluškivanje u antiterorističkom programu - neustavno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema presudi jednog američkog suda, antiteroristički program prisluškivanja na tlu Sjedinjenih Država, koji je uvela administracija predsjednika Busha, nije u skladu s američkim ustavom.

Savezni sudac u Michiganu presudio je da taj program – koji je izazvao kontroverze u javnosti – krši ustavna prava na slobodu govora i slobodu od neutemeljenih pretresa.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić, sudac - 2 Ivan Turudić Tko je budući šef DORH-a? Kontroverzni sudac se spominje u optužnici USKOK-a, pala mu jedna od najvažnijih presuda u Hrvatskoj Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore

Američki savez za građanska prava podnio je tužbu protiv programa koji omogućuje prisluškivanje međunarodnih telefonskih razgovora i poruka u elektroničkoj pošti bez sudskog naloga. 

Predsjednik Bush je ovlastio takav program nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. On tvrdi da, kao predsjednik, posjeduje ustavnu ovlast da uvede takav program u nastojanju da zaštiti zemlju od daljnjih terorističkih napada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene