Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema presudi jednog američkog suda, antiteroristički program prisluškivanja na tlu Sjedinjenih Država, koji je uvela administracija predsjednika Busha, nije u skladu s američkim ustavom.


Savezni sudac u Michiganu presudio je da taj program – koji je izazvao kontroverze u javnosti – krši ustavna prava na slobodu govora i slobodu od neutemeljenih pretresa.

Vezani članci Marina i Zdravko Mamić Mamićeva supruga dala iskaz USKOK-u, šef osječkog Županijskog suda zatražio razrješenje kolega sudaca Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit"

Američki savez za građanska prava podnio je tužbu protiv programa koji omogućuje prisluškivanje međunarodnih telefonskih razgovora i poruka u elektroničkoj pošti bez sudskog naloga. 

Predsjednik Bush je ovlastio takav program nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. On tvrdi da, kao predsjednik, posjeduje ustavnu ovlast da uvede takav program u nastojanju da zaštiti zemlju od daljnjih terorističkih napada.