Obavijesti Pretražite Navigacija
Zaplijenjeni milijuni eura

Predstavljali se kao odvjetnici i konzultanti i ukrali 38 milijuna eura, u hvatanju kriminalaca sudjelovala i Hrvatska

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Razbijena je francusko-izraelska skupina koja stoji iza 38 milijuna eura vrijedne prijevare izvršnog direktora, priopćio je MUP. U operaciji hvatanja kriminalaca sudjelovala je i Hrvatska.

Europol je razbio francusko-izraelsku skupinu koja stoji iza 38 milijuna eura vrijedne prijevare izvršnog direktora.

Osumnjičenici su oprali zaradu stečenu kriminalom putem kroz već postojeće sheme pranja novca koje su uključivale više bankovnih računa u EU-u, Kini i Izraelu. 

Zajednička istraga koju podupire Europol dovela je do razbijanja francusko-izraelske kriminalne mreže umiješane u velike prijevare izvršnih direktora. Operaciju je vodila Francuska, a u operaciji je sudjelovao i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK Ravnateljstvo policije) i hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca (Ministarstvo financija RH)

MUP je prenio priopćenje Europola koji je naveo rezultate u pet akcijskih dana. 

- osam pretraga kuća u Francuskoj i Izraelu

- uhićenje glavnog organizatora u Izraelu

- uhićeno osam osumnjičenih (šest u Francuskoj i dva u Izraelu)

- zaplijenjeno je: elektronička oprema i vozila, oko 3 milijuna eura s portugalskih bankovnih računa, 1,1 milijun eura s mađarskih bankovnih računa, 600.000 eura s hrvatskih bankovnih računa, 400.000 eura s španjolskih bankovnih računa, 350.000 eura u virtualnim valutama

- ukupna vrijednost zapljena procjenjuje se na oko 5,5 milijuna eura

Međunarodna potraga za 38 milijuna eura izgubljenih u nekoliko dana

Kriminalna mreža, sastavljena od francuskih i izraelskih državljana, ciljala je na tvrtke smještene u Francuskoj. Početkom prosinca 2021. jedan od osumnjičenika lažno se predstavljao kao izvršni direktor tvrtke specijalizirane za metalurgiju, sa sjedištem u departmanu Haute-Marne u sjeveroistočnoj Francuskoj.

Prevarant je od računovođe tvrtke zatražio hitan i povjerljiv prijenos 300.000 eura u banku u Mađarskoj. Prijevara je otkrivena nekoliko dana kasnije kada je računovođa, misleći da djeluje za direktora tvrtke, pokušao obaviti transfer od 500.000 eura. Tvrtka je podnijela prijavu, a istražitelji su naknadno utvrdili da je poziv od navodnog izvršnog direktora došao iz Izraela, objašnjeno je u priopćenju. 

Krajem prosinca 2021. developer nekretnina sa sjedištem u Parizu također je bio žrtva prijevare sa sličnim modusom operandi. Međutim, šteta je u ovom slučaju bila mnogo veća. Kako bi počinili prijevaru, osumnjičenici su se predstavljali kao odvjetnici, a rekli su da rade za poznatu francusku računovodstvenu tvrtku. Nakon što je stekao povjerenje žrtve, prevarant je zatražio veliki, hitan i povjerljiv transfer.

Pretvarajući se da su konzultanti, nagovorili su glavnog financijskog direktora (CFO) da milijune eura prebaci u inozemstvo. Ukupno su tvrtku u nekoliko dana prevarili za gotovo 38 milijuna eura. Koristeći već postojeću shemu pranja novca, ta su sredstva brzo prebačena u različite europske zemlje, potom u Kinu i konačno u Izrael.

Veza između te dvije prijevare utvrđena je u siječnju 2022. godine kada je pariška tvrtka za nekretnine podnijela prijavu.

Razmjena informacija i međunarodna suradnja koju je omogućio Europol doveli su do otkrivanja sudionika, modusa operandi i sredstava.

Kriminalističko istraživanje u Hrvatskoj pridonijelo je otkrivanju pravog identiteta financijske mule koje je koristila kriminalna mreža. Nadležna tijela u Hrvatskoj blokirala su i zamrznula više od 600.000 eura na nekoliko bankovnih računa.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Romanticos" Prevarant preko Tindera od žene izvukao 57.000 eura, inspirirao ga Netflixov dokumentarac

Vezano za kaznena djela počinjena na području Hrvatske policija i nadležna tijela provode izvide.

Istraga u Portugalu dovela je do zapljene približno 3 milijuna eura na više bankovnih računa. Mađarske vlasti otkrile su da je više od 7 milijuna eura primljeno na mađarske bankovne račune prije nego što je podignuto u gotovini ili prebačeno na bankovne račune u drugim zemljama. Mađarske vlasti ispitale su 16 osoba, od kojih su dvije već ranije uhićene i trenutačno su pod nadzorom. Na više bankovnih računa zaplijenili su više od milijun eura.

Podrška Europola u praćenju kretanja novca

Od siječnja 2022. Europol olakšava razmjenu informacija i pruža specijaliziranu analitičku podršku, uključujući financijsku analizu i analizu kriptovaluta te ekspertizu. Analiza je dovela do identifikacije veza između zemalja kako bi se omogućila hitna zapljena imovine stečene kriminalom, prije nego što je osumnjičenici mogu oprati. Tijekom dana akcije Europol je poslao stručnjake u Francusku, Mađarsku i Izrael kako bi u stvarnom vremenu provjerili operativne informacije u Europolovim bazama podataka i pružili forenzičku podršku na terenu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene