Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Romanticos"

Prevarant preko Tindera od žene izvukao 57.000 eura, inspirirao ga Netflixov dokumentarac

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Španjolska policija uhitila je 39-godišnjeg muškarca koji je preko aplikacije za upoznavanje Tinder izvukao od 35-godišnje žene 57.000 eura, što je sve učestaliji način prijevare zaljubljenih i osamljenih osoba.

Maria iz Teulade, gradića s 12.000 stanovnika na jugoistoku Španjolske, stupila je prije nešto više od godinu dana, preko mobilne aplikacije za upoznavanje Tinder, u kontakt s 39-godišnjim muškarcem, također Španjolcem. Nekoliko dana kasnije razmijenili su brojeve mobitela kako bi nastavili izravno komunicirati.

Prolazilo je vrijeme, a Maria je bivala sve uvjerenija da se doista sviđa tom muškarcu, premda se nikada nisu susreli uživo uz isprike o poteškoćama na poslu ili privatnim razlozima te uvjeravanja da je njihova sentimentalna veza postojana.

Maria, uvjerena već kako su par te da će u bliskoj budućnosti formirati obitelj, na njegov zahtjev za financijskom pomoći počela mu je uplaćivati novac. On je tvrdio da će joj ga vratiti prodajom nekretnine. Dug se nakupljao, a on je nastavljao tražiti još novca.

Maria se tada obratila policiji shvativši da je vjerojatno žrtva prijevare.

Policija je započela akciju kodnog imena Romanticos pa uvidjela da je ta "ljubavna veza" trajala 14 mjeseci. Maria i njezin "dečko" razmjenjivali su dnevno po 350 poruka. Ona mu je 8 mjeseci uplaćivala novac, ukupno 57.000 eura. Policija je otkrila da je muškarac nakon primljenih uplata podizao novac i držao ga kao gotovinu, nastojeći tako prikriti trag.

Agenti su otkrili da živi u primorskom mjestu Guardarmar del Segura, udaljenom 120 kilometara od Teulade, gdje stanuje Maria. Upali su mu u kuću te otkrili da ondje živi sa svojom stvarnom 39-godišnjom djevojkom koja je znala za prijevaru i koristila se uplaćenim novcem. Policija je detaljno pregledala njihove mobitele i bankovne račune te ih uhitila.

Muškarac je priznao krivnju i rekao da je ideju za prijevaru dobio pogledavši na platformi Netflix dokumentarni film "The Tinder Swindler". Film govori o muškarcu iz Izraela koji je na sličan način varao bogate žene iz skandinavskih zemalja koje su čeznule za ljubavlju.

"Ovakva vrsta prijevara drastično je porasla od izbijanja koronavirusa jer su ljudi počeli više boraviti doma, osjećati se osamljenijima i koristiti nove tehnologije komuniciranja", rekao je glasnogovornik policije koja je sudjelovala u ovom slučaju. "Imali smo sreće što su prevaranti bili ovdje u blizini, u Španjolskoj. Mogli su biti recimo u Senegalu, što bi bitno otežalo istragu i uhićenje", dodao je. Policija ovu vrstu prijevara naziva engleskim imenom "Romance Scam".

Pročitajte i ovo Ilustracija Muk s druge strane ekrana Oprez pri online kupnji: Nasjeo na primamljivu ponudu pa ostao bez više tisuća eura

"Prevaranti steknu žrtvino povjerenje uvjerivši je u ljubavnu vezu. Zatim traže novac obećavajući da će ga vratiti, no to nikada ne učine", napominje glasnogovornik.

Dvoje 39-godišnjih prevaranata, oboje državljana Španjolske, bit će uskoro izvedeni pred lokalnog suca. Muškarac je već bio prijavljivan zbog drugih prijevara, a ovo mu je bio prvi pokušaj ove vrste.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene