Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pad češke vlade neće imati utjecaj na predsjedavanje zemlje Europskom unijom, rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom dosadašnji češki premijer Mirek Topolanek, kojemu je u utorak izglasano nepovjerenje.


'Ne morate se brinuti, ova situacija neće imati utjecaj na predsjedanje', rekao je Topolanek na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu. 'Žalosno je da je socijaldemokratska oporba pokušala minirati predsjedanje, ali ipak se nadam da će ono biti uspješno', dodao je. Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja dobio je od članova donjeg doma parlamenta stotinu i jedan potreban glas, zahvaljujući potpori četvorice bivših zastupnika vladajuće koalicije koji su postali nezavisni zastupnici.

>> Češka: Vladi izglasano nepovjerenje, i dalje će predsjedati EU-om

Češki premijer Topolanek odmah je izjavio kako će podnijeti ostavku u skladu sa češkim ustavom, ali on može ostati na toj funkciji kako bi rješavao tekuće poslove do kraja češkog predsjedništva. Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering također je rekao na sjednici u Strasbourgu da pad češke vlade ne bi trebao utjecati na rad predsjedništva. 'Moramo ohrabriti predsjedništvo kako bi se nastavio proces ratifikacije Lisabonskog ugovora', dodao je.

Vezani članci Jan Hamacek i Andrej Babis Rusija poručila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Češke: ''Uzvratit ćemo mjerama koje će prisiliti počinitelje da shvate svoju odgovornost'' Cjepivo protiv koronavirusa Europski sud za ljudska prava: Obavezno cijepljenje je legalno i ne krši Konvenciju o ljudskim pravima

Češka još uvijek nije završila proces ratifikacije tog teksta budući da se o njemu još nije izjasnio gornji dom parlamenta. Kako se doznaje iz izvora češkog Senata, on bi mogao raspravljati o Lisabonskom ugovoru u travnju. 'Ono što je moguće, to je da će o tom pitanju raspravljati Senat na sjednici u drugoj polovici travnja', rekao je glasnogovornik Senata Petr Kostka.

Teška situacija za Lisabonske ugovore

Dio zastupnika Senata želio bi da se o tekstu raspravlja već na ovoj sjednici koja počinje u četvrtak, ali 'ta inicijativa ima malo izgleda za uspjeh', ocijenio je. Nekoliko vođa političkih skupina u EP-u izrazilo je strah za sudbinu Lisabonskog ugovora. 'Lisabonski ugovor u teškoj je situaciji. To je zaista problem', rekao je potpredsjednik Zelenih u EP-u Daniel Cohn-Bendit. 'Proces ratifikacije mora se nastaviti', smatra šef skupine socijalista Nijemac Martin Schulz.

Topolanek je izgubio svaki način pritiska na Senat svoje zemlje. 'To bi moglo značiti završetak procesa ratifikacije', rekao je njemački zastupnik Elmar Brok. 'Predsjednik Vaclav Klaus dobio je svoju bitku protiv Europe', komentirao je. 'Europi u doba krize treba snažno predsjedništvo. Dakle, vlada koja predsjeda EU-om i koja je izgubila povjerenje ne može preuzeti vodstvo', dodao je čelnik EPP-a Francuz Joseph Daul.