Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo na samoodređenje

Pravna stručnjakinja objasnila zašto je malo vjerojatno da Katalonija pravno dobije neovisnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je dr. Petra Perišić, docentica na katedri za međunarodno pravo, Pravnog fakulteta u Rijeci koja je govorila o katalonskom proglašenju neovisnosti.

U slučaju proglašenja neovisnosti Katalonije, što španjolska Vlada može učiniti?

Pročitajte i ovo Redovnice šankerice - 1 "Nije grijeh popiti pivo" Božja riječ s druge strane šanka: Redovnice pronašle inovativan pristup vjeri Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje"

Španjolska Vlada može aktivirati članak 155. španjolskog Ustava koji kaže da regija koja grubo krši interese Španjolske ili prekrši španjolski Ustav, može joj biti uskraćena autonomija. To u praksi znači da bi vlasti španjolske preuzele kontrolu nad katalonskim institucijama. Vidjet ćemo da ukoliko dođe do aktivacije tog članka 155. Hoće li se to dogoditi nakon eventualnog proglašenja neovisnosti ili već ranije kao nekakva mjera sprječavanja da do toga uopće i dođe

Europska unija stala je na stranu Kraljevine Španjolske. Imaju li svi narodi svijeta pravo na samoodređenje, suverenitet i vlastitu državu, neovisno o bilo kojim limitirajućim faktorima?

Svaki narod ima pravo na samoodređenje, ali nema i pravo na odvajanje od određene države i formiranje nove vlastite države. Međunarodno pravo bez sumnji priznaje pravo na samoodređenje, međutim ono se primarno odnosi na unutarnje samoodređenje. Dakle, pravo svakog naroda da u okviru postojeće države u kojoj obitava slobodno odlučuje o svom političkom statusu, tj. ekonomskom, socijalnom, gospodarskom razvoju i životu. Izvan tog unutarnjeg prva na samoodređenje pitanje je da li uopće danas u suvremenom međunarodnom pravu, pravo na secesiju postoji i na koji način i u kojim slučajevima bi se ono trebalo ostvarivati. Međunarodno pravo ne kaže da je secesija niti dopuštena niti je zabranjuje. Referirala bih se ovdje na mišljenje Vrhovnog suda Kanade koje je 1998. godine raspravljao o tome ima li kanadska pokrajina Quebec pravo na odvajanje od Kanade, odnosno secesiju i taj sud je rekao da ona to pravo nema. Kao temeljni uvjet, čak i razmišljanju o mogućoj secesiji, sud je postavio dokaz da su prava određenog naroda na sudjelovanje u vlasti grubo kršena, što ni u slučaju Quebeca ni u slučaju Katalonije nije slučaj.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene