Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za večeras najavio obraćanje

Predsjednik Katalonije: ''Već se osjećam kao predsjednik slobodne zemlje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonski parlament u ponedjeljak će odlučiti o daljnim postupcima, nakon što je krajem prošlog tjedna na referendumu više od dva milijuna birača glasalo za neovisnost.

Katalonske vlasti najavljuju da će za nekoliko dana proglasiti neovisnost. Španjolski kralj oštro je kritizirao katalonsku vladu, ali njegovo izbjegavanje spominjanja policijskog nasilja dodatno je motiviralo pristaše neovisnosti. Dok se kriza pogoršava, Europska komisija samo kratko poručuje, vrijeme je za razgovor.

Pročitajte i ovo Zastave Katalonije Podijeljena mišljenja Deseci tisuća Katalonaca na skupu za neoavisnost: Pozvali na novi referendum Carles Puigdemont (Foto: AFP) Hoće li ga izručiti? Katalonski čelnik Carles Puigdemont oslobođen i smije napustiti Italiju

Katalonski parlament sazvao je za ponedjeljak posebnu sjednicu kako bi odlučio o koracima koje nakon referenduma na kojem je više od dva milijuna birača glasalo za neovisnost od Španjolske, objavile su u srijedu katalonske stranke, a predsjednik Katalonije Carles Puigdemont rekao je da se već osjeća kao predsjednik slobodne zemlje.

Na sjednici će sudjelovati i predsjednik katalonske vlade Puigdemont, koji je ovaj tjedan najavio da će ta sjeveroistočna španjolska pokrajina "idućih dana" proglasiti neovisnost.

U intervjuu za njemački list Bild, koji će biti objavljen u četvrtak, Puigdemont je rekao "Već se osjećam kao predsjednik slobodne zemlje u kojoj su milijuni ljudi donijeli važnu odluku", prenosi agencija Reuters.

Zakon o referendumu propisuje da neovisnost mora biti proglašena u roku od 48 sati nakon objave službenih rezultata glasanja.

Puigdemont je također najavio da će se obratiti javnosti u srijedu u 21 sat, tri dana nakon glasanja i dan nakon općeg štrajka koji su Katalonci održali u utorak u znak prosvjeda protiv nasilja španjolske policije prema biračima na referendumu. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene