Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potvrđena presuda hrvatskom kapetanu portugalskog broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski Vrhovni sud potvrdio je presudu kapetanu hrvatskoga podrijetla, Goranu Miličiću, koji je u ožujku 2004. upravljao portugalskim brodom.

Prema presudi, Miličić je proglašen krivim za zagađenje mora duž francuske obale te osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 eura.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo

Vrhovni sud odbacio je Miličićevu žalbu na presudu prizivnoga suda u Rennesu od 20. listopada 2005. kojom je potvrđena presuda prekršajnoga suda u Brestu od 20. srpnja 2004. po kojoj je Miličić osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 eura.

Portugalski brod 'Arroyofrio Dos', kojim je Miličić zapovjedao 2. ožujka 2004., presrela je obalna straža u blizini mjesta Finisterea jer je, prema fotografiji koju su iz helikoptera snimili
francuski marinci,  uočila uljnu brazdu iza broda dugačku 11 km i široku oko stotinu metara. 

Brod je prevozio više od 400 radnih strojeva, a plovio je iz engleskog Southamptona prema španjolskom Santanderu.

Tijekom saslušanja u Brestu, kapetan Miličić (47) zagađenje je pripisao drugome brodu koji je plovio gotovo paralelno s njegovim brodom.
No poslije je na sudu priznao da je do "zagađenja došlo slučajno".

Miličić je, kako prenosi Lloyd's na svojoj internetskoj stranici,
rekao da je do zagađenja došlo nakon što se otopljeni snijeg pomiješao s mašću za konzerviranje kojom su bili prekriveni radni strojevi što ih je brod ukrcao u nizozemskom Zeebrugeu. 

Voda od otopljenog snijega počela se skupljati u spremištu broda i kad se drugi put oglasio alarm zbog razine vode, drugi časnik stroja uključio je crpku za izbacivanje otpadne vode u more, ne znajući da je voda zagađena, prenosi Lloyd's.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene