"Nazvala sam supruga i samo mu rekla – ne vjerujem da ću se izvući, požar se prebrzo približava i ne znam gdje da krenem", rekla je medicinska sestra Nichole Jolly, prisjećajući se najgorih trenutaka tijekom požara koji je uništio grad Paradise.

Galerija


Kad se smrtonosni požar, koji su Amerikanci nazvali Camp Fire počeo približavati bolnici Feather River u gradu Paradiseu na sjeveru Kalifornije, medicinsko osoblje bilo je primorano trenutno evakuirati kritično bolesne pacijente.

Vezani članci Požar u Kaliforniji (Foto: AFP) Kalifornija još uvijek gori, a crne brojke samo rastu: "Neke žrtve neće nikad biti pronađene" Strašan požar u Kaliforniji (Foto: AFP) 1 Broj poginulih i dalje raste: Kalifornijske vlasti apeliraju na građane da im daju uzorke DNK-a radi lakšeg identificiranja žrtava

"Imali smo pacijente u kolicima... Skidali smo ih s aparata", priča medicinska sestra Nichole Jolly za ABC News te dodaje da se bolnica ispraznila u roku od 20 minuta.

Nakon toga počela je grčevita borba za preživljavanje sestre Jolly, koja je s parkirališta bolnice trebala odmah bježati na sigurno. Vatra se u međuvremenu vrlo brzo približavala sa svih strana.

"Nazvala sam supruga i samo mu rekla – ne vjerujem da ću se izvući, požar se prebrzo približava i ne znam kamo da krenem", prisjeća se Jolly.

Sjela je u svoj automobil i počela voziti, no kaže da se vatra prebrzo približavala. "Iskre i plamenje zahvatili su jednu stranu automobila i dim je počeo prodirati unutra", nastavlja Jolly.

U tom trenutku drugi se automobil zabio u stražnji dio njezina i izgurao ju je s ceste. "Znala sam da ću umrijeti ako ostanem u automobilu", priča Jolly i dodaje da je izašla van iz automobila i potrčala prema obližnjem prijateljevu kamionu. Lupala je po vratima kamiona, no stakla su bila crna iznutra.

Njezin je automobil u tom trenutku već bio u plamenu i da je ostala u njemu, baš kao što je i sama pretpostavila, poginula bi.

Odlučila je potrčati uzbrdo i naletjela na automobil u kojem se nalazila njezina kolegica liječnica iz spomenute bolnice.

Ušla je u njezin automobil, a plamen joj je već zapalio stražnji dio hlača pa je ušavši tako u vozilo, progorjela sjedalo.

"Molile smo se zajedno, a ona je već izgubila nadu i rekla da se nećemo izvući. Rekla sam joj: 'Nemoj tako razmišljati, izvući ćemo se'", priča Jolly. Tad se i automobil liječnice počeo puniti dimom pa je Jolly opet izašla iz vozila i nastavila bijeg uzbrdo.

Nebo iznad nje bilo je potpuno crno, a zrak oko nje kipuć i palio joj je pluća. "Mislila sam tad da ću umrijeti. Uopće nije bilo kisika", rekla je.

I tad, odjednom, iz mraka i gustog dima pojavio se vatrogasni kamion i dvojica vatrogasaca pohitala su joj pomoći, ugasila plamen na njezinoj odjeći i pomogli joj da uđe na sigurno, u kamion.

Jolly je na kraju vatreni horor preživjela samo s lakšim opeklinama po nogama.

U najgorem požaru u povijesti američke savezne države Kalifornije dosad je živote izgubilo najmanje 42 ljudi. Jak vjetar i dalje puše, a na terenu se nalazi više od 4500 vatrogasaca.

Broj mrtvih u katastrofalnim požarima u Kaliforniji popeo se na 42: "Riječ je o najgorem požaru u povijesti ove savezne države"

Grad zbrisan sa zemljovida: ''Ljudi su pokušavali pobjeći, neki su umirali na cesti... stanje potpune panike''