Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poštovala sva upozorenja

Bojenje kose ponovno umalo bilo kobno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je 20 godina koristila istu boju i napravila test osjetljivosti, Sali Hughes liječnici su spašavali život nakon izlaska iz frizerskog salona. Alergen PPD i dalje je osnovni sastojak trajnih boja i nema mu alternative.

Bojite li kosu? Činite li to u kućnoj radinosti ili se povjeravate stručnim rukama frizera? Bez obzira na nijanse u odgovorima, ako je odgovor na prvo pitanje potvrdan, zapitajte se koliko ste ozbiljno shvatili upozorenje na svakom pakiranju da je najprije potrebno napraviti test preosjetljivosti? Čak i ako ste napravile test prije bojenja i reakcije nije bilo, još uvijek postoji opasnost da će boja na vašem tjemenu izazvati reakciju koja može čaki i ugroziti vaš život.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Probajte i vi Djevojka otkrila kako je dobila frizuru koja naočigled mijenja boju Slika nije dostupna Pogledajte što Laburiste brine 'Ma ne vjerujem da se Čačić ne farba! Pa star je kao i ja!'

Iskustvo kolumnistice britanskoga The Guardiana Sali Hughes pobija sva upozorenja. Sali je, naime, kosu bojila 20 godina, koristila je istu marku proizvoda i napravila je test na alergijsku reakciju. Unatoč svemu, Sali je u veljači hospitalizirana zbog bojenja kose.

Tijelo posuto crvenim plikovima

'Reakcija je nastupila odmah nakon izlaska od frizera, a nakon desetak minuta sva sam bila prekrivena crvenim plikovima. Natekle su mi i ruke i noge i jedva sam disala', zapisala je kolumnistica svoje neugodno iskustvo. Srećom, liječnici su brzo došli i Sali spasili život. Nakon tog traumatičnog iskustva prestala je koristiti trajne boje za kosu.
Strani mediji bilježe sve više slučajeva kada su boje za kosu bile (gotovo) smrtonosne. Posljednji takav primjer dogodio u Velikoj Britaniji. Julie McCabe, 38-godišnjakinja iz Keighleyja, pala je u komu nakon što je kod kuće obojila kosu proizvodom iz lokalne drogerije, poznate marke. Liječnici sumnjaju da je Julie doživjela tešku alergijsku reakciju na proizvod i daju joj tek osam posto šansi da će preživjeti. Ako i preživi, šanse su mizerne da će se potpuno opraviti.

Njezin je slučaj tek jedan od mnogih. Još veća tragedija zadesila je tamošnju tinejdžericu prošlog mjeseca. Tabatha McCourt srušila se i preminula od anafilaktičkog šoka. Boju za kosu nanijela je tek 20-ak minuta ranije i to je bilo dovoljno za smrtonosnu reakciju.

Reaktivni PPD

Problematična supstancija zove se PPD (p-fenilendiamin), a riječ je je organskom pripravku koji se koristi u 99 posto trajnih boja za kosu, kao i u cijelom nizu proizvoda kao što je trajna šminka, crna odjeća, a koristi se čak i u tiskanju novina. PPD je zabranjen u svim ostalim kozmetičkim proizvodima, tako da nema opasnosti u crnoj olovci za oči, maskari i drugim proizvodima. PPD je alergen, a potencijalno će izazvati reakciju kod 1,5 posto populacije.

Podaci govore da se samo u V. Britaniji boja za kosu koristi se 100 milijuna puta godišnje, a 60 posto od toga je bojanje kod kuće. Pitanje je legitimno, zašto se tako opasan sastojak i dalje koristi?

Kozmetičke kompanije teško se mogu odreći sastojka koji je najbolje sredstvo za prekrivanje sijedih vlasi. Trenutačno nema alternative. Tako se PPD nalazi u svim polutrajnim i trajnim bojama za kosu, a sastojak je i boja s ekocertifikatima.
Britanska agencija za kozmetiku tvrdi da je postotak ugrožene populacije gotovo zanemariv. No, pobija ih članak iz britanskog Medical Journala iz 2007. godine koji traži da se više istraži sigurnost boja za kosu nakon povećanja broja alergijskih reakcija u posljednjih nekoliko godina.

Europska unija nedavno je smanjila zakonitu razinu PPD-a na maksimalno 2 posto kod mješavine boja koja se nanosi na kosu. No, ni EU ni SAD nisu zabranili PPD.

Iako kompanije uvijek odgovaraju da je najbolji lijek za sprečavanje alergijske reakcije napraviti test prije bojenja kose, Salin slučaj govori da to nije najsigurnije rješenje. Njoj su napravili test, a ipak je gotovo umrla od boje koju je koristila gotovo dvadeset godina. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene